Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Закон про погодинну оплату праці потребує імплементації – Андрій Гнида

«Певне підґрунтя у цього закону є, оскільки мінімальна зарплата є соціальним стандартом, який встановлює Верховна Рада і від якого відраховується певні соціальні пільги і інші відрахування, проте цей законопроект повинен пройти оцінку незалежних експертів, а також експертів Кабінету Міністрів України, які повинні сказати, чи є у держави достатня кількість ресурсів для встановлення такої мінімальної зарплати», -- повідомив «Гал-info» юрист ГО „Твоє право”Андрій Гнида.
 За його словами, реальність проходження такого законопроекту у парламенті важко спрогнозувати, оскільки він вимагає експертного аналізу. «Розрахунки повинен зробити незалежний науково-дослідний інститут, який повинен визначити імплементацію цього закону, простіше кажучи, скільки він буде коштувати державі. Для його прийняття потрібна політична воля і власне ці економічні розрахунки», -- сказав Андрій Гнида.
Він також висловив переконання, що погодинна оплата праці задекларована у інших законодавчих актах і це не є новиною для України, «це одна з основних систем нарахування заробітної плати». «В разі його прийняття потрібно буде вносити зміни у закон про оплату праці. Не слід виключати і можливі два моменти: прийняття закону Олександра Мороза може не вплинути на всіх, а тільки на тих, кому заробітня плата нараховується за погодинною системою. Другий момент полягає у тому, чи цей закон буде імплементовано», -- зазначив Андрій Гнида.
Нагадаємо, Олександр Мороз вніс проект закону про погодинну оплату праці. За його словами, "у разі прийняття даного закону, мінімальна заробітна плата складатиме 1600-1700 грн на місяць".
Згідно із законопроектом, погодинну оплату некваліфікованої праці пропонується встановити на рівні не менше 10 гривень за годину, а кваліфікованої на рівні від 25 гривень і вище.
            На думку О.Мороза, таку модель потрібно запровадити з наступного року, що дозволить змінити систему оплати праці і позбавитись практики отримання грошей «у конвертах». За словами Олександра Мороза, «це буде непростий вибір», але він дозволить посилити контроль держави за виплатою зарплати і посилити соціальний захист працівників.
З 1 грудня 2006 року мінімальна зарплата складає 400 гривень.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ