Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Закон про «злодіїв у законі» дасть поліції необхідні важелі боротьби», - Вадим Троян

Перший заступник глави Нацполіції, керівник кримінальної поліції Вадим Троян розповів, що протягом останніх двох місяців правоохоронним відомством було затримано та депортовано чотирьох «злодіїв у законі», які не є громадянами України.

«Так, ми їх депортували. Але потім вони повертаються із підробленими документами, аби заробляти гроші та дисбалансувати криміногенну ситуацію у країні. Нам необхідна законодавча підтримка, аби ми мали змогу їх заарештовувати», - підкреслив Вадим Троян.

За його словами, проект закону, який нещодавно не підтримала Верховна Рада,  вводив таке поняття, як «злодій у законі». Відтак були передбачені відповідні санкції до такої категорії осіб. Крім того, розробники законопроекту передбачали збільшення терміну перебування «злодіїв у законі» за ґратами, а також збільшення розміру застави. В окремих випадках проект закону взагалі позбавляв можливості її вносити. 
«Звичайно, закон потрібно доопрацьовувати, але ми сподівалися, що він буде проголосований хоча б у першому читанні», - повідомив очільник кримінальної поліції України.

За його словами, наразі з цією метою вже створено робочу групу із представників МВС, ГПУ, депутатів, а також незалежних громадських експертів та юристів. 

«Сьогодні ми маємо декілька важелів впливу. По-перше, це спільні заходи з Інтерполом по боротьбі з організованою злочинністю та «злодіями у законі». Ця робота організована в рамках програми «Millennium». По-друге, я сподіваюсь, що Верховна Рада все ж прийме відповідний закон. По-третє, зараз ми посилюємо кримінальну розвідку та залучаємо іноземних фахівців. Я маю надію, що ці кроки позбавлять «злодіїв у законі» їх управлінських та організаційних можливостей», - зазначив Вадим Троян. 

За його словами, зараз лунає дуже багато закидів до поліції від представників колишньої міліцейської системи,  які критикують заходи боротьби із «злодіями у законі».
«Я хочу цим колишнім міліціонерам нагадати, що саме при вас ці «злодії у законі» росли, розвивалися та отримували громадянство. І саме ви зробили усе, щоб їх тіньовий бізнес став «законним», - підкреслив Вадим Троян.

Нагадаємо, Арсен Аваков заявив, що правоохоронці повинні мати більше повноважень проти «злодіїв у законі».  Водночас глава Нацполіція Хатія Деканоідзе заявила, що Україні потрібен закон для протидії «злодіям у законі».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ