Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Законопроект №4189 – відповідь всім «зрадофілам»

Ситуація із висловлюваннями колишнього члена Тристоронньої контактної групи Вітольда Фокіна про відсутність війни із Росією справедливо збурило українське суспільство. Усі навколо знов заговорили про «зраду» і «капітуляцію» команди Зеленського, попри те, що Фокін був звільнений на наступний день після своїх заяв.

Але для всіх «зрадофілів» є одне просте питання – чому з 2014 року попередня влада не спромоглася попередити навіть теоретичну можливість таким висловлюванням? Адже при Порошенку були й прийнятті відповідні зміни до законодавства, які передбачали кримінальну відповідальність за пропаганду комуністичного режиму в рамках програми «декомунізації» України.

Може тому, що висловлювання Медведчука, Бойка і Ко про відсутність російської агресії грали на руку тодішньому главі державі Петру Порошенку. Бо він розглядав можливість свого збереження при владі за рахунок виведення у другий тур «зручного» для себе кандидата від ОПЗЖ.

Але навіть більше, після поразки на президентських виборах свого лідера, «Європейська солідарність», критикуючи Зеленського та «Слугу Народу» у заграваннях з Путіним, сама навіть не внесла на розгляд парламенту жодного законопроекту, який би вводив покарання за заперечення російської агресії. Може тому, що прагнуть знов підіграти ОПЗЖ, але вже під час місцевих виборах.

Як би там не було, але 5 жовтня у Верховній Раді із запізненням у 7 років таки з’явився законопроект №4189, який встановлює кримінальну відповідальність за публічне заперечення фактів воєнної агресії Російської Федерації до України, окупації Російською Федерацією частини території України і ведення Російською Федерацією гібридної війни проти України. Проєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 436-2, якою передбачена кримінальна відповідальність за відповідні публічні висловлювання, а так само виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням, а також якщо ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або, якщо вони вчинені повторно чи з використанням засобів масової інформації.

За відповідні дії пропонується карати штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 5 років. А за ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або якщо вони вчинені повторно, або з використанням засобів масової інформації – позбавленням волі на строк до 5 років.

І тут головна інтрига для «зрадофілів» – автором законопроекту став, увага, народний депутат від «Слуги Народу» Олег Дунда! Тож перед тим, як когось звинувачувати у капітулянтстві слід краще придивитись до реальних, а не уявних дій у таборі так званої «патріотичної опозиції».

Олег Дунда

З текстом законопроекту можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ