Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Законопроект про обмеження недоторканності – Президента, народних депутатів і суддів спіткала сумна доля

Конституційний суд «красномовно» відтягує процес розгляду питання щодо зняття недоторканності з Президента, а сам новообраний Президент втратив інтерес до свого ж власного законопроекту про зняття недоторканності з посадових осіб.

 

Про це у своєму блозі на персональному сайті написав Анатолій Гриценко, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони, лідер ВГО «Громадянська позиція».

 

«Щойно ЗМІ повідомили, що завтра Конституційний суд винесе вердикт щодо легітимності коаліції – дасть оцінку закону про Регламент ВР. Досить оперативно! Адже закон прийнято менш ніж два місяці тому – 10 лютого ц.р», - пише Гриценко.

 

Він звертає увагу на законопроект про обмеження недоторканності – Президента, народних депутатів і суддів, який спіткала інша доля. Законопроект № 3251 за авторством народних депутатів Януковича і Лавриновича був ухвалений набагато раніше – 20 жовтня минулого року. Проект пропонував  поставити в рівні умови щодо притягнення до кримінальної відповідальності Президента, народних депутатів і суддів. Закон отримав 390 голосів «за» і того ж дня був направлений до Конституційного суду.

 

«Пройшло майже півроку, - зауважує Гриценко. - З того часу автори законопроекту вже стали Президентом і міністром юстиції відповідно. Але Конституційний суд свого висновку до Верховної Ради так і не надіслав».

 

На думку Гриценка, складається враження, що «сам Президент і його команда втратили інтерес до цього закону, і питання обмеження недоторканності – Президента насамперед, для них уже не є актуальним».

 

Затримка з висновком Конституційного суду – це красномовний факт, особливо на фоні оперативності при розгляді інших питань.

 

Гриценко вважає, що Конституційний суд ухвалить «мудре» рішення – «підтримає законодавчу ініціативу Януковича-Лавриновича в частині обмеження недоторканності депутатів і суддів, але не дозволить обмежувати недоторканність Президента. В такому випадку закон №3251 втратить сенс і не матиме перспективи».

 

У своєму блозі Гриценко також нагадав, що під час виборчої кампанії пропонував чотири напрями боротьби з корупцією, зокрема: (1) позбавити всіх посадовців недоторканності, включно з Президентом – як бачимо, закон №3251 «завис»; (2) змусити всіх чиновників декларувати не лише доходи, але й витрати своєї сім’ї – нова коаліція перенесла введення в дію відповідного антикорупційного закону до 1 січня наступного року, і Янукович ці зміни підписав; (3) жорстка кримінальна відповідальність за хабарництво чиновників – мій законопроект №3428, спрямований саме на це, був двічі підтриманий Радою, але після вето Президента Ющенка – був відхилений, бо фракція ПР і сам Янукович його не підтримали; (4) позбавити чиновників хабароємних функцій шляхом внесення змін до чинного законодавства.

 

Гриценко cтавить питання – чи буде новообраний Президент ініціювати такі зміни?

«Поки що невідомо – жодного законопроекту від нього до парламенту ще не надходило. Що ж, почекаємо… А внесені мною відповідні законопроекти ніяк не дійдуть до сесійної зали –  порядок денний Ради теж формує коаліція», - підкреслює Гриценко. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ