Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Законопроект „Про особливий статус Львова” замінили проектом закону „Львів — місто культурної спадщини”

Законопроект „Про особливий статус Львова” замінили проектом закону „Львів — місто культурної спадщини”. Як повідомив сьогодні, 26 грудня, на „круглому столі” автор законопроекту професор Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В. Чорновола Олександр Сушинський, цей законопроект враховує зауваження, які були висловлені щодо попереднього законопроекту, отож народний депутат Петро Писарчук, який, власне, і виступив з ініціативою про надання особливого статуту Львову, змінив свій проект закону на законопроект Сушинського. Проект закону „Львів — місто культурної спадщини” зареєстрований навіть під тим же номером, під яким був попередній законопроект.

Як наголосив Олександр Сушинський, основна ідея цього законопроекту полягає у тому, що будь-яке місто, зокрема і Львів, може отримати особливий статут, якщо в ньому буде виокремлена якась особлива унікальна ознака. Для нашого міста, це, зокрема, історичний центр Львова, який входить до спадщини ЮНЕСКО.
У законопроекті йдеться про те, що управління у сфері охорони культурної спадщини міста має здійснювати спеціальний уповноважений орган охорони культурної спадщини, який має входити у виконавчі органи влади Львівської міськради, однак також повинен бути підконтрольним безпосередньо управлінню охорони культурної спадщини України.
Крім цього, законопроектом передбачається значне розширення повноважень Львівської міської ради. Так, якщо цей закон буде прийнято, жоден орган державної влади не матиме права приймати будь-яких рішень, які стосується Львова, без погодження з ЛМР. Держава своєю чергою має забезпечувати здійснення Львовом спеціальних функцій шляхом затвердження стабільних, не менш ніж на два роки, бюджетних показників взаємовідносин Державного бюджету та міського бюджету Львова.
Наразі цей законопроект, як повідомив Олександр Сушинський, відхилив експертний відділ Верховної Ради.
„Наші опоненти посилаються на те, що такий законопроект є неконституційним, оскільки перелік міст, які мають особливий статус, що затверджений в Конституції України, є закритим і в нього входять лише Київ та Севастополь. Ми ж вважаємо, що якщо розглядати Конституцію комплексно, то в ній сказано, що виключно законом встановлюється статус столиці та міст України. Таким чином, якщо буде виокремлена якась унікальна ознака певного міста, воно цілком може претендувати на отримання особливого статуту. Львів же є єдиним містом України, історичний центр якого є спадщиною ЮНЕСКО. Отож ми маємо цю унікальну ознаку”, — пояснив Олександр Сушинський.
Розробник законопроекту „Львів — місто культурної спадщини” звернувся до депутатів Львівської міської ради, які були присутні на „круглому столі”, щоб вони розглянули цей проект закону, і якщо вони вирішать його підтримати, то щоб направили звернення з цього приводу до Верховної Ради.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ