Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Закриття малих лікарень Львівщини спричинить великий соціальний вибух – головний лікар

Невеликі районні лікарні Львівщини можуть стати жертвами оптимізації в рамках проведення медичної реформи. Такі побоювання висловили сьогодні, 4 березня, під час розширеного засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту голови відповідних комісій районних рад області.

Як розповів головний лікар Белзької районної лікарні , голова комісії охорони здоров’я Сокальської районної ради Сергій Касян, у районах немає жодного чіткого плану, яким чином проходитиме оптимізація лікарень, як створюватимуть госпітальні округи, які відділення у лікарнях залишаться, які доведеться скоротити.

«Якщо оптимізувати малі лікарні, це може призвести до великого соціального вибуху. У нас є районна лікарня, де наповненість терапевтичного відділення становить 120 % на рік. Це переважно люди старшого віку. вони не зможуть добратися до госпітальних округів і просто помиратимуть вдома», – сказав він.

Його підтримав голова комісії Яворівської районної ради Петро Стемпіцький. «У нас хотіли оптимізувати Немирівську районну лікарню на 25 ліжок. Однак, виїхала комісія на місце і з’ясувала, що лікарня таки потрібна. До неї звертаються мешканці 30 населених пунктів, це 9 тисяч людей. Відтак, питання було знято», – каже він.

Зараз схожа проблема виникла в Турківському районі. «Дуже складна ситуація з лікарнею у Борині. Уже навіть приїжджали, хотіли забрати печатку. Були збори трудового колективу, наразі вирішено скоротити бухгалтерію. Якщо лікарню закриють, ситуація буде критичною. У нас і так чи не найвища смертність у Львівській області», – каже голова комісії Турківської районної ради Мирослава Павлик.

Вона додала, що на 25 березня у лікарні заплановане в’їздне засідання обласної комісії охорони здоров’я.

Голова постійної комісії Львівської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту Богдан Чечотка своєю чергою закликав голів районних комісій активно долучатися до обговорення медичної реформи, надсилати свої пропозиції.

«Як зазначила заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, головне завдання медичної реформи – у межах наявного фінансування покращити якість надання послуг. У нас, як бачите, немає тотального «одобрямсу» намірів влади, тому подавайте свої пропозиції. На сайті Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА є всі документи, які стосуються медичної реформи», – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ