Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Закупівля вугілля в ПАР грає на руку "сім'ї" та наближеним до неї ділкам, - Cнєгирьов

Закупівля вугілля в ПАР грає на руку "сім'ї" та наближеним до неї ділкам. Про це повідомляють джерела, наближені до міністерства енергетики. Про це пише лідер "Правої справи" Дмитро Cнєгирьов.

Дмитро Снєгирьов: "Зокрема, колишній нардеп-регіонал, екс-депутат Донецької облради Едуард Прутник, якого називали “хрещеником Януковича”, втративши контроль над асоціацією “Донбаський розрахунково-фінансовий центр” (контроль перейшов до рук старшого сина Януковича, Саші-"стоматолога"), почав інвестувати  кошти в іноземні компанії, наприклад, у видобування алмазів в Африці (ПАР). 

На сайті його компанії Uvercon Investments Ltd ніяких згадок про вугільну галузь немає. Однак спеціалісти повідомляють, що в ПАР Прутнику належать не тільки алмазні копальні, але й вугільні. 

Джерело повідомило, що розпочав роботу по закупівлі вугілля в ПАР міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан (людина Юлії Тимошенко і колишній бізнес-партнер Юрія Іванющенка (через сина екс-міністра вуглепрому Юрія Ященка, близького до групи народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка). До Росії узгоджувати ці питання їздив Олег Жебський (заступник Центренерго, бізнес-партнер Продана по ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Вуглегірська»). "Думаю, що три баржі прийдуть з ПАР, а все інше з РФ і "ДНР"-"ЛНР", платить будуть як за вугілля з ПАР. З кожної тони до 20 дол. відкат", - підкреслює джерело. 

Нагадаємо, ДПЗД «Укрінтеренерго» 19 серпня 2014 року уклало угоду про постачання до 1 млн. тон вугілля з Південно-Африканської республіки на умовах конфіденційності щодо ціни товару. Постачальником стала лондонська компанія «Steel Mont Trading Ltd». Ціна договору і ціна за одиницю товару є конфіденційною інформацією відповідно до умов договору. Марки вугілля також не оприлюднені. Контракт діятиме до 28 лютого 2015 року.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомляв, що вартість вугілля, імпортованого з ПАР для потреб державної компанії «Центренерго», становить $91 за тонну в українському порту. В той же час голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець висловив припущення, що ціна африканського вугілля може бути завищена на $20 доларів через його низьку теплотворність. Після цього міністр Продан заявив, що ціна становить вже $86 без урахування доставки та розвантаження. При цьому міністр наголосив, що вартість вугілля не є фіксованою для всього законтрактованого обсягу, і буде формуватися щомісяця. З

За даними Волинця, вугільні шахти Донбасу працюють не на повну потужність і далеко не всі, тож єдине джерело вугілля для ТЕЦ - "копанки". Профспілкові шахтарські лідери підтверджують, що "копачі" вже відновили роботу під "дахом" російських найманців. Трудяться за копійки - 20 грн на годину. Робота "копанок" відновилася в Шахтарську, Торезі, Антрациті, Сніжному. Прибуток угруповань, контролюючих нелегальні і легальні шахти, нечуваний. При таких цінах на покупку 4 млн тонн вугілля державі знадобиться стільки ж коштів, скільки було виділено в бюджеті на дотації шахтам в 2013 році - близько 13 млрд грн.

Відзначимо, прес-служба "Укрінтеренерго" повідомила, що перша партія південноафриканського вугілля доставлена на Зміївську ТЕС. 30 жовтня 2014 року завершено вивантаження першого судна з Південно-Африканської Республіки Scotian Express з вугіллям антрацитової групи обсягом 84 205 метричних тонн та розпочато відвантаження вугілля до Зміївської ТЕС ПАТ “Центренерго”. Всього на Зміївську ТЕС буде поставлено 50,0 тис. тонн вугілля, на Трипільську ТЕС — 34,205 тис. тонн. З 5 листопада 2014 планується відправлення ще двох партій вугілля, одна з яких призначена для Зміївської ТЕС (близько 3,5 тис. тонн), а друга — для Трипільської ТЕС (близько 3,5 тис. тонн). У подальшому відвантажене вугілля постачатиметься партіями по 50 55 напіввагонів щоденно для кожної електростанції. Очікувана дата прибуття з ПАР третього судна Bottiglieri Challenger з вугіллям обсягом близько 85 тис. тонн — 9 листопада 2014 року. Четверте судно MBA Rosaria вийшло з порту Річардс Бей та прямує до України.Таким чином, ми можемо стверджувати, що тіньові злочинні схеми, які працювали під час правління Віктора Януковича, успішно працюють і тепер".


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ