Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Залишки архітектурного комплексу Краківська брама датовані найімовірніше 13 століттям — Микола Бевз

Залишки архітектурного комплексу Краківська брама, які 14 липня виявили під час ремонтних робіт на вул. Краківській, 26, датовані найімлвірніше 13 століттям. Про це 24 липня під час брифінгу зазначив завідуючий кафедри реставрації, архітектурних пам’яток та споруд Національного університету «Львівська Політехніка» Микола Бевз. За його словами, виявлені залишки фундаменту показують нам найдавніший етап розвитку Краківської брами, яка була збудована, як припускають вчені, між 1384-м і 1418 роками.
«Архітектурний комплекс Краківської брами, який включав у себе кілька воріт, зведені мости, башти, шлюзи, систему заводнення тощо, пройшов чотири етапи розвитку, а залишки фундаменту, які ми розкопали, швидше за все належать до перших трьох етапів розвитку Краківської брами», — говорить Микола Бевз.
За словами фахівця, лише дивом вдалося вберегти унікальну знахідку, і якби вчені вчасно не побачили, щоб робітники, які проводили комунікаційні роботи на вулиці Краківській, розбивають якийсь мур із білого каменю, то залишки Краківської брами, очевидно, були б втрачені для Львова.
«Близько півтора тижня тому на вул. Краківській прокладали електромережі і коли пішов білий камінь, я звернув увагу, що там є якийсь мур - й дуже вчасно це побачив, бо робітники вже почали бити долівку у приміщенні вежі і якби ми не залучили архітектурно-археологічно-рятівну службу й не зупинили інженерні роботи, розпочавши дослідження, то важко сказати, що б залишилося від цієї унікальної пам’ятки», — наголосив Микола Бевз. —
На вул. Краківській, 26 наразі знайшли замощення камери в Краківській брамі і фрагмент склепіння однієї з башт. Як зазначив Микола Бевз, про існування знайденої півкруглої вежі досі ніхто не підозрював і вона не була зафіксована у жодних планах Львова.
Нагадаємо, залишки Краківської брами були розкопані 14 липня. Зараз їх засипали піском, однак з 10 серпня тут розпочнуть масштабні археологічні розкопки.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ