Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Замість імітувати боротьбу з групою «Приват», коаліції краще перевірити діяльність «Укрнафти», - експерт

Верховна Рада України ухвалила закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства з 60% до 50%+1 акція. За відповідний законопроект №1310 проголосували 230 депутатів. Для компаній, в яких немає державного пакета, норма про зниження кворуму вступить в силу з 1 січня 2016 року.Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментар:

Рішення про зниження кворуму назріло дуже давно і є правильним. Особливо це стосується найбільшого видобувника нафти компанії «Укрнафта», яка формально на 50% належить державі, але вже більше десяти років контролюється групою «Приват».

Водночас розпорошеність і хаос у коаліції спричинив ситуацію, коли був ухвалений закон, який ніби то і знижує кворум, але компанії «Укрнафта» це рішення буде стосуватися лише з 2016 року. А, як відомо, до 2016 року ситуація може суттєво змінитися.

Проте, в нинішніх умовах народним депутатом варто було би звернути увагу на технічно-матеріальний та фінансовий стан «Укрнафти». І замість того, щоб займатися популізмом та імітувати боротьбу проти олігархів, групи «Приват» та Ігоря Коломойського, коаліції та уряду варто було провести розслідування господарської діяльності «Укрнафти».

У такому випадку не довелося би виправдовуватися фракції прем’єр-міністра Яценюка «Народний фронт», яка уникла відповідальності за рішення по кворуму та «Укрнафті». І зайвий раз дала підстави назвати себе фракцією групи «Приват».

Для розслідування діяльності «Укрнафти» і, відповідно, менеджерів «Привата» потрібно було би створити тимчасову комісію Верховної Ради. Тут також знаходиться широке поле для правоохоронних органів, які повинні були би долучитися до такої перевірки. І безумовно участь у перевірці «Укрнафти» мають брати безпосередньо урядовці Яценюка.

Адже за останні десять років робота «Укрнафти» суттєво погіршилася. Лише видобуток нафти зменшився двічі за цей період із 4 до 2 млн. тонн. А видобуток газу також впав у два рази – із 3,3 млрд. куб. м до 1,7 млрд. куб. м.

Інакше будь-які рішення про кворум та «Укрнафту» можна вважати холостим пострілом. Подібними кроками цей парламент лише підтверджує свій популістичний і тимчасовий статус. Адже обіцянки навести лад в енергетичній галузі наразі залишаються порожніми словами. У тому числі це підтверджує відсутність кроків для розслідування діяльності «Укрнафти» і пошуку відповіді на питання: чому компанію свідомо доводять до колапсу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ