Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Замість того, щоб армія у білих халатах йшла допомагати людям, уряд посилає до хворих непідготовлених студентів, – Гриценко

У радянській армії було прислів'я: коли полковник бігає, у мирний час це викликає сміх, а у військовий - паніку. Прем'єр, яка в аеропорту розгружує ящики, чиновники, які лякають людей - це і є паніка. Таку оцінку діям уряду щодо боротьби з епідемію грипу вчора на прямому ефірі «Шустер Live» дав Анатолій Гриценко, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони, кандидат на пост Президента України.

Він переконаний, що паніку щодо грипу спровокували Президент та уряд.

«У п'ятницю, 30 жовтня, уряд оголосив у країні  найвищий рівень небезпеки саме через каліфорнійський грип. Це тоді, коли було зафіксовано лише кілька випадків», - підкреслює Гриценко.

Він повідомив, що міністр охорони здоров'я  у розмовах тієї ж ночі ні про якиу надзвичайну небезпеку не говорив. На думку Гриценка, у подальшому на міністра охорони здоров'я  «хтось натиснув». 

«Я хочу попередити і міністра Кабінету міністрів, і секретаря РНБО - зберегли аудіо записи  засідань».

Після засідання РНБО, нагадує Гриценко, чинний Президент заявив про «надзвичайну небезпеку з не прогнозованими наслідками», й звернувся до всіх країн світу. У свою чергу, «прем'єр, начебто медик, сказала людям: хто має будь-які підозри на захворювання, або підвищену температуру - негайно у лікарні. Чим закінчилося? Прийшли десятки, сотні людей у відділення, з дітьми та колясками, заражаючи один одного. А лікарні були не готові таку кількість прийняти».

Крім того, зауважив Гриценко, внаслідок паніки люди витрачали останні гроші на ліки. І сьогодні в деяких лікарнях рятують не від грипу, а від медикаментозної алергії, яка вбиває ендокринну та імунну систему.

«Ось чим закінчується паніка», - зазначив Гриценко, додавши, що «якщо Президент і прем'єр будуть так реагувати на події, то Верховний головнокомандувач після першої автоматної черги на кордоні оголосить війну всім і вся».

Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони переконаний, що влада мала діяти по-іншому. 

«Не проводити у прямому ефірі селекторні наради, а приймати стратегічні рішення й контролювати їх виконання».

Гриценко наводить приклад: на РНБО було прийнято рішення про залучення військових медиків, шпиталів та мобільних груп для допомоги людям.

«Все стоїть готове, але нічого не задіяне дотепер. Замість того, щоб армія у білих халатах йшла допомагати людям, уряд посилає до хворих непідготовлених студентів медичних вузів без дипломів».

«Є 5 мобільних шпиталів, це фактично 5 мобільних районних лікарень. 30 мобільних медичних груп, які можуть виїхати в будь-яке сіло, а не тягти людей до районних лікарень, де будуть стояти в чергах, поширюючи грип. 2 мобільні групи з рентгенографією... Максимум, що задіяли, - це 7 машин швидкої допомоги, - заявив Гриценко. - Цим треба займатися, а не оголошувати надзвичайний стан».

Однак, Гриценко вважає, що не можна перекладати всю відповідальність лише на владу: «Країна хвора на синдром набутого імунодефіциту совісті. Це стосується й тих, хто краде мільярди, й тих, хто підвищує ціни на ліки, часник або лимони». Також у прямому ефірі Гриценко звернувся до журналістів з проханням не поширювати неперевірену негативну інформацію, аби запобігати панічним настроям у суспільстві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ