Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Заплутана історія львівського «Беркуту»: Бійці, які були у Києві, вважають зрадниками колег, які співчували Майдану?

Сьогодні, 16 квітня, в соціальній мережі Фейсбук з’явилося повідомлення про те, що у приміщенні ГУ МВС України у Львівській області повинна відбутись нарада з колишніми бійцями «Беркуту», зокрема, із тими, які брали участь у силових діях проти активістів Майдану у Києві.

Коли журналісти прибули на місце події, бійці «Беркуту», а нині вже Спеціального батальйону міліції, дійсно збирались під управлінням на нараду.

Пресу на нараду не пропустили. До журналістів вийшов в.о. начальника УГБ ГУ МВС України у Львівській області, полковник Андрій Гребенюк та в.о. командира Спеціального батальйону міліції Василь Дідух.

«Вас і не запрошували, вас і не пропускають. Командир зібрав особовий склад тут, адже бази у них, як ви знаєте, наразі нема», - сказав журналістам Андрій Гребенюк.

Активісти, які прибули на місце події, запитали, чи правда, що на цій нараді «беркутівцям» запропонують інші посади, навіть тим, які брали безпосередню участь у розгоні мирних мітингувальників у Києві.

Василь Дідух додав: «У нас нема бази, і, окрім цього приміщення, я більше не маю де зібрати весь особовий склад, щоб обговорити з ними робочі питання. Йдуть святкові дні, треба обговорити питання по ситуації у місті та загалом в Україні. Охорону громадського порядку треба забезпечувати. Я не знаю, чому запросили сюди пресу. Ми пресу не запрошували».

Силовики пояснили, що нарада оперативна і закрита, а тому журналістам на ній бути не можна.

Коли журналісти уточнили, чи дійсно на нараді п’ятьом беркутівцям, які відзначились у Києві, запропонують іншу посаду, керівництво переадресувало ці питання у відділ кадрів відомства.

На уточнення, чому тоді їх викликали на нараду, Андрій Гребенюк відповів: «Я особисто не викликав»

Василь Дідух сказав: «Я їх теж не викликав. Я викликав особовий склад Спеціального батальйону міліції. Це більше 200 чоловік. Я маю побачити весь особовий склад».

Він підтвердив, що це працівники «Беркуту», які пройшли переатестацію та працюють. Як саме відбувалася переатестація він не уточнив.

На питання журналістів, чи на нараді будуть обговорювати дії «Беркуту» на початку року у Києві, Дідух відповів: «Питання про дії «Беркуту» на початку року не обговорюватимемо. Є ряд порушених кримінальних справ, прокуратура проводить розслідування. Я в Києві не був, і це питання обговорювати ми не будемо».

На запитання Гал-інфо, чи екс-командир «Баркуту» Ростислав Пацеляк зараз має відношення до СБМ, Дідух заявив: «Не має він відношення, нема його й в обласному управлінні, він звільнився взагалі з правоохоронної системи ще 20 березня».

Як стало відомо Гал-інфо з поінформованого джерела у правоохоронних органах, на сьогоднішній нараді колишні бійці «Беркуту», які були під час силових розгонів мирних мітингувальників у Києві, збиралися оголосити таку собі недовіру тим, хто звільнився в середині січня. Таких працівників силового спецпідрозділу є близько восьми чоловік, які зараз можуть повернутися на роботу. Вони звільнилися через події на Майдані. Ті бійці, які були у Києві, вважають, що ті, хто звільнився, кинули їх у той момент, коли вони начебто «воювали до кінця».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ