Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Запорізька міська рада також підтримала мовний закон

Запорізькі депутати сьогодні, 25 липня, на засіданні сесії міськради прийняли звернення до Президента Україна Віктора Януковича про підписання закону про мовну політику. Запорізька влада вважає цей закон дієвим правовим механізмом розв'язання мовних проблем на національному та регіональному рівнях.

Проект звернення підготовила фракція Партії регіонів, член якої Віра Куренкіна ознайомила всіх депутатів з його змістом, Репортер.ua.

"Усвідомлюючи необхідність вирішення мовних проблем, які існують в Україні як багатонаціональній державі, депутати Запорізької міськради підтримують прийняття закону про основи Державної мовної політики.

Попередня влада не виконувала положення рішень європейської хартії і порушувала права громадян України. І тільки зміна керівництва країни дозволила це зупинити. Ми вважаємо, що мовний проект повністю відповідає демократичним європейським стандартам. Він не обмежує прав української мови, навпаки, буде додатковим стимулом для його розвитку. Тим більше, завдяки цьому закону українська мова фактично отримує статус міжнаціонального спілкування.

Запорізька міська рада вважає цей закон дієвим правовим механізмом розв'язання мовних проблем на національному та регіональному рівнях. Розроблений закон отримав високу оцінку у міжнародних фахівців. Він запобігає виникненню дискримінації за мовною ознакою. Це дуже принципово-важливе питання, адже згідно зі статистикою, близько 80% жителів Запоріжжя визнали рідною мовою російську. Адже у цих мов спільне коріння і вони є братніми мовами. Ні про яку експансію України Росією не йдеться. Ми звертаємося до Вас, Вікторе Федоровичу, просимо Вас підписати закон про основи мовної політики. Тоді кожен зможе розмовляти рідною мовою".

Більшість депутатів міськради проголосували за прийняття цього звернення.

Нагадаємо, Харківська обласна рада на позачерговій сесії 25 липня підтримала закон "Про основи державної мовної політики". Про це сказано у зверненні сесії до президента Віктора Януковича й Верховної Ради.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ