Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Запропоноване введення податку на нерухоме майно призведе до численних зловживань – Ольга Романюк

Запропоноване народними депутатами Сергієм Бичковим та Володимиром Стретовичем введення щорічного оподаткування нерухомого майна фізичних осіб, ставки якого б залежали від вартості самої нерухомості, призведе до численних зловживань. Так вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ольга Романюк. Нагадаємо, що відповідне нововведення пропонується законопроектом №3007, співавторами яких є народні депутати. На думку Романюк хоч законопроект і є прогресивним і міг би непогано наповнювати місцеві бюджети, але в ньому не прописана процедура контролю за оцінкою вартості житла, що може призвести до численних зловживань.
«У 2004 році вже хотіли ввести цей прогресивний податок, і тоді відбувся так званий бунт нотаріусів, коли на них держава поклала функцію визначення розміру та контроль за стягненням податку. Але вони тоді вони просто відмовилися працювати. Тепер його пропонують знову вводити, вже після того, як на нотаріусів прийнятим податком на нерухомість наклали функцію податкових агентів. Важко сказати, чи нотаріуси знову влаштують бунт, але для того, щоб не було зловживань, якщо закон буде прийнято, треба прописати, яким чином розраховуватиметься вартість нерухомості. Раніше пропонувалося це робити за методом аналогій – оцінку пропонувалось проводити, беручи за базу вартість метражу подібних будівель в інших районах, а це не є точний показник», – сказала в коментарі «Гал-info» Романюк.
Як наслідок – прийняття закону Романюк називає можливий стрибок цін на нерухомість або спеціальне заниження цін при оцінці нерухомості.
Нагадаємо, що, згідно із законопроектом, пропонується щорічно оподатковувати будь-які будівлі, у тому числі житлові і дачні будинки, будь-які приміщення, у тому числі квартири і прибудовані до них приміщення, а також гаражі й інші спорудження, крім об'єктів незавершеного будівництва.
Ставки податку пропонується встановити залежно від вартості майна, що оподатковуватиметься, – якщо його вартість становить не більше 100 тис. гривень, то власник платитиме 0,05% від його ринкової вартості, від 100 до 400 тис. гривень - 0,05-0,2%, від 400 тис. гривень до 1 млн гривень - 0,2 - 0,5%, більш 1 млн гривень - 0,5-1%.
Податок розраховується, виходячи з даних про ринкову вартість майна станом на 1 січня кожного року. Метою ж прийняття проекту його автори називають удосконалення податкового законодавства для поліпшення добробуту громадян і більш справедливого оподатковування окремих видів доходів фізичних осіб.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ