Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зарплата українців найнижча в Європі

Зарплата громадян України минулого року впала до рекордного мінімуму. Тепер менше за українців у Європі не заробляє ніхто - навіть у найближчих сусідів з Білорусі та Молдови справи йдуть краще, пише в новому номері щотижневий журнал Корреспондент.

 

У жовтні 2009 року українець, за даними Держкомстату, отримував в середньому трохи більше $ 240 на місяць. У Молдові цей показник був на $ 10 вищим, в Білорусі дорівнював $ 375, у Росії досягав $ 670. У Польщі середня зарплата становила вдвічі більше за російську, у Німеччині дорівнювала $ 4,5 тис., а в Данії і взагалі була на рівні $ 5,2 тис.

 

"Реальні доходи українців, звичайно, вищі - якщо врахувати зарплати в конвертах, але і з ними вони отримують грошей найменше в Європі", - каже Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень (ІДСД) НАН України.

 

Як пише видання, перші наслідки зниження зарплат соціологи вже зафіксували: рівень бідності в кінці минулого року, за даними експертів Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) порівняно з 2008-м зріс з 11% до 17%.

 

За словами фахівців, падіння рівня доходів відобразилося, насамперед, на найбільш перспективному прошарку українського суспільства - його середньому класі.

 

Сподіватися на поліпшення ситуації українцям не варто до того часу, поки не підвищиться продуктивність їх праці або знову не почнеться бурхливе зростання вітчизняного ВВП.

 

З початком економічного спаду щоб залишитись на плаву, українські роботодавці змушені були піти на жертви. Зберегти колишні ставки своїм співробітникам змогли лише великі компанії, та й то не всі, відзначає Корреспондент.

 

Крім того, керівництву підприємств довелося звести до мінімуму і преміальну частину заробітків персоналу - бонуси та заохочення, а також різні преференції у вигляді медичного страхування або безкоштовних тренінгів.

 

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ