Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Засадний застеріг львівських готельєрів від жадібності

Наскільки готова сьогодні готельна інфраструктура до роботи у період пікового навантаження, коли в місто одночасно прибуде багатотисячна армія футбольних вболівальників, в інтерв’ю «Урядовому кур’єру» розповів директор Департаменту Євро-2012 Львівської міської ради Олег Засадний. Інформаційний центр «Україна-2012» надає можливість ознайомитись детально з готельною підготовкою міста Лева.

– Минулий рік мав стати визначальним у розбудові готельної мережі Львова. Чи справдилися ці прогнози?

– Львів, переконаний, уміло скористався своєю козирною картою. Відповідно до рекомендацій фахівців місто зробило акцент на розширенні готельної бази, зокрема категорії тризіркових. Ішлося про спорудження кількох нових готельних комплексів. Не оминули й ті, які вже є, але не відповідають певним стандартам – власники зобов’язалися їх реконструювати та підтягти до європейських стандартів. А за всіма розрахунками 2011 рік таки став ключовим і забезпечив прорив у підготовці готельної мережі Львова до проведення чемпіонату.

– Наскільки вдасться реалізувати амбітні плани щодо зведення у місті готельних комплексів?

– Непрості економічні умови минулих років, на щастя, не вплинули на плани представників готельного бізнесу, хіба дещо пригальмували темпи будівництва. На карті Львова незабаром з’являться чудові новозбудовані чи реконструйовані готельні комплекси, які стануть окрасою архітектурного обличчя древнього міста. Останні штрихи наносять дизайнери та персонал у новозбудованому на затишній вулиці Фредра, що неподалік центру, готелю «Нобіліс». До єврочемпіонату загалом планується відкрити ще шість готелів. Активно добудовується друга черга п’ятизіркового готелю «Леополіс», у фешенебельних номерах якого розмістяться члени сім’ї УЄФА, дуже затишного і комфортного чотиризіркового готелю на 117 місць – «Вінтаж». Статус п’ятизіркового після реконструкції матиме один серед кращих у місті «Гранд Готель», що на проспекті Свободи. Оновлюється й найстаріший готель Львова – «Жорж».

До існуючої у місті готельної мережі додадуться і фешенебельні номери реконструйованих «Шопена», «Асторії», «Швейцарського». Не так давно гостинно відчинив двері чотиризірковий готель «Рейкарц» на вулиці Городоцькій, а наразі приймає гостей другий з цієї мережі на вулиці Друкарській.

– Тож проблеми із розміщенням та умовами прийому величезної армії вболівальників, представників європейських футбольних структур відсутні?


– В окремих сегментах Львів навіть перевиконує вимоги УЄФА. Не буде проблем із розміщенням членів сім’ї УЄФА у п’ятизіркових номерах: Львову допоможе Трускавець, запропонувавши номери цієї категорії у готелях курортного міста – «Ріксосі», «Шале Крааль», і таким чином буде необхідна кількість – 1020 номерів. Маємо натомість з надлишком чотиризіркових номерів – 1341, ще 520 – у стадії будівництва. Загалом у комфортних готелях Львова та сусідніх міст зможе оселитися 10 тисяч приїжджих, а якщо врахувати можливості регіону (вболівальники їхатимуть до обласного центру з різних напрямків), то у невеликих готелях, мотелях загалом буде до 20 тисяч місць.

– Не всім футбольним вболівальникам по кишені оселитися у фешенебельних номерах. А чи знайдуть, пане Олеже, гості у Львові дешевші, але комфортні умови проживання?

– Звісно, вболівальники зможуть вибирати, де оселитися, – у дорогих номерах чи дешевших, але з цілком пристойними умовами проживання. До прийому приїжджих підготують місця у студентських гуртожитках – майже 7 тисяч. Низка навчальних закладів зголосилися власним коштом відремонтувати гуртожитки, а відтак запропонувати гостям нормальні та водночас недорогі місця. Доступними будуть для молоді й місця у хостелах. Таке недороге житло популярне на Заході, має попит і серед вітчизняної молоді. Тому кількість хостелів у місті швидко зростає.

– Чи вдасться місцевій владі втримати у вузді галопуюче підвищення цін на проживання у готелях?

– Жодних важелів впливу на формування ціни не маємо. Однак уникнути цього не вдасться – у кожному місті, де відбуваються футбольні турніри, вартість проживання у готелях, мотелях чи гуртожитках зростає. Чи будуть вони поміркованими, залежить від багатьох чинників і насамперед від того, як розцінюватимуть власники номерів, апартаментів проведення чемпіонату – як можливість заробити (одразу і багато) чи як промоцію свого міста, країни і готелю. Закликаємо готельєрів Львова, а проживання у місті дешевим не назвеш, дбати насамперед про перспективи подальшого розвитку та запропонувати адекватні ціни, аби через непомірні апетити не залишитись у накладі. Як це, наприклад, зробили в одному з німецьких п’ятизіркових готелів, власники якого стрімко підняли ціни, через що не знайшлося охочих оселитися у надто дорогих апартаментах.

«Україна-2012»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ