Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Засідання суду у справі ЄЕСУ продовжать після саміту у Вільнюсі

Засідання Київського районного суду Харкова у справі про зловживання колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на посаді керівника "Єдиних енергетичних систем України" відбудеться 6 грудня. Про це повідомив секретар головуючого судді Костянтина Садовського.

Як відомо, екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко неодноразово вимагала від суду закрити справу про діяльність корпорації "Єдині енергетичні системи України", заявляючи про фальсифікації.

Нагадаємо, що Міноборони РФ направило до Госпсуду Києва позов про виплату Україною 3,239 млрд грн за боргами корпорації ЄЕСУ. Російська сторона вимагає притягти як відповідача, окрім Кабміну України, Держказначейство. ЄЕСУ у справі фігурує як третя особа. Цей борг, за твердженням позивача, виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі Юлією Тимошенко не виконала гарантований урядом України на чолі з Павлом Лазаренком договір 1997 року про постачання корпорацією продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник ЄЕСУ в суді зазначив, що листи Лазаренка юридично не є державними гарантіями, а виконати постачання в повному обсязі корпорації завадив тиск з боку влади України. Представники уряду України на засіданні суду підкреслювали закінчення терміну позовної давності, а також стверджували про відсутність держгарантій за зобов'язаннями ЄЕСУ.

Таким чином, Госпсуд Києва 19 вересня минулого року частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу ЄЕСУ, зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3,113 млрд грн. 25 вересня український Кабмін оскаржив це рішення. Апеляції на це рішення також подали Держказначейство і ЄЕСУ. Скарги було об'єднано в одне провадження.

Однак, 3 грудня Апеляційний господарський суд Києва залишив чинним рішення Госпсуду Києва про виплату Кабміном боргів корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ.

17 грудня Мін'юст України подав до Вищого господарського суду України касаційну скаргу на це рішення.

Зазначимо, що Тимошенко неодноразово відмовлялася від етапування до Києва для участі у судовому засіданні , а також від надання свідчень в режимі відеоконференції. Екс-прем'єр посилалася на стан здоров'я і заявляла, що співробітники ДПтС повинні враховувати висновки німецьких лікарів.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ