Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

Засідка під Веселою Горою: 5 років від дня однієї з найтрагічніших сторінок війни на Донбасі

Департамент соціального захисту населення Львівської ОДА
Департамент соціального захисту населення Львівської ОДА
1/2
Сьогодні, 5 вересня, виповнюється четверта річниця трагічних подій, коли 5 вересня 2014 року бійці 5-ї аеромобільної роти 2-го батальйону 80-ї аеромобільної бригади та батальйону «Айдар» потрапили у засідку під Веселою Горою (Луганська область). У бою десантники підбили танк і БТР бойовиків.

Ворожа засідка була влаштована проросійськими бойовиками та російськими військовими під Луганськом, неподалік села Цвітні Піски та біля блокпосту села Весела Гора.

Станом на 5 вересня 2014 року наступ російської регулярної армії деблокував оточений українськими силами Луганськ у боях під Новосвітлівкою і ХрящуватимЛуганським аеропортом і Георгіївкою. Деякі українські підрозділи неорганізовано відступали, самовільно покидаючи зону бойових дій.

3-4 версня, у рамках підготовки до Мінських переговорів, було повідомлено про намір встановити режим припинення вогню від 5 вересня.

Решта українських підрозділів у селищі Металіст не були сповіщені про те, що блокпост під Цвітними Пісками більше не контролювався українськими силами. Блокпост у Металісті з 4 вересня оборонявся силами 5-ї аеромобільної десантної роти.

Проросійські сили без бою зайняли блокпост вранці 5 вересня, використавши також сповіщення про припинення вогню, і залишили блокпост під українським прапором. Бійців розстріляли, коли вони, будучи безпечними, підійшли впритул.

У цьому бою українські війська мали близько 46 загиблих і зниклих безвісти.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, у цьому загинув "айдарівець" Андрій Юркевич ("Грізлі")який 20 лютого під кулями снайперів рятував людей на Інститутській.

Вічна пам’ять та слава загиблим Героям!
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ