Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заснувати подвір’я Вселенської Патріархії у Львові Архиєпископу Чиказькому УПЦ в США Всеволоду (Майданському) не вдалося

Архиєпископ Чиказький УПЦ в США Всеволод (Майданський), який у ці дні перебував у Львові, мав заснувати тут при храмі Успення Пресвятої Богородиці подвір’я (офіційне представництво) Вселенської Патріархії – про це зазначають російське агентство „Інтерфакс” та деякі інтернет-видання УПЦ (МП). Проте, як повідомили у місцевій громаді УАПЦ, насправді йшлося про повернення парафіяльній громаді храму Успення Пресвятої Богородиці статусу ставропігії (пряме підпорядкування) матірній Константинопольській Патріархії, який вона отримала ще у 1586-1589 роках. Повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.
Ознакою переходу громади у лоно Вселенської Патріархії повинна була стати Літургія, яку мав відправити представник Патріархії. Проте за нез’ясованих обставин таке Богослужіння не відбулося. Натомість, Архиєрейську Літургію відправив архиєпископ Львівський УАПЦ Макарій (Малетич), який під час проповіді зазначив, що, на жаль, не було проголошено те, на що довго очікували. На думку парафіян, це сталося через тиск представників Московської Патріархії, які за будь-яких умов не хочуть допустити утворення структур Константинопольського Патріархату в Україні.
„Я навіть не знав про його приїзд, і вважаю його дії нахабним втручанням у внутрішні справи УАПЦ, — коментує візит до Львова владики Всеволода (Майданського), Предстоятель УАПЦ Митрополит Мефодій (Кудряков). — Я знайомий з ним давно, коли він приїжджав до мене ще в 1991 році, і він щорічно приїжджає в Україну, каламутить воду. Я проти відкриття подвір'я у Львові, і вважаю, що все це має одну мету - ще більше роздрібнити Православ'я в Україні, пересварити усіх з усіма. Це зовсім деструктивна діяльність”. 
Як повідомив «Гал-info» релігієзнавець Андрій Юраш, заснування подвір’я Вселенської Патріархії можливим є лише у Києві, а про Львів архієпископ  Всеволод (Майданський) згадав у приватній розмові.
«Коли в Україні вдасться створити центр Вселенської Патріархії - поки що невідомо, — зазначив Андрій Юраш. — Константинополь пильно стежить за Україною і досить лояльно до неї ставиться, проте ніяких офіційних заяв і документів з цього приводу не було, оскільки наразі серед українських церков немає єдності, зокрема, є суттєві суперечності між УПЦ КП, УПЦ МП, УАПЦ». За його словами, Константинополь зайняв очікувальну позицію.
«З цього приводу має бути також чітка позиція держави, — зазначив Андрій Юраш. — Коли Секретаріат Президента очолював Олександр Зінченко, то він здійснив візит до Константинополя і у неофіційних розмовах згадав про створення такого представництва. Але офіційних документів і офіційних заяв не було».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ