Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заступник Табачника: Український бакалаврат перебуває поза законом

Заступник міністра освіти і науки Євген Сулима в День студента побував у Донбаській національній академії будівництва і архітектури. Чиновник прибув в групі супроводу спікера українського парламенту Володимира Рибака і виступив перед макіївськими студентами.

"Юристи, психологи, соціологи - що там ще можна готувати в 4 стінах трикімнатної квартири або дитсадочка, де розташовані ці приватні вузи? - сказав Євген Суліма, критикуючи приватну освіту. - Досвід Англії, де немає жодного державного ВНЗ, має інші історичні підстави. А ми радянською школою завжди пишалися, вона визнається однією з кращих".

Він закликав молодь взяти участь в обговоренні проектів, що реформують освіту. За словами Євгена Суліми, в даний час зареєстровано три таких законопроекти. Один з них підготували ректори народні депутати України. Другий надійшов від групи вчених Національного технічного університету України (Київ), третій проект підготовлений представниками Об'єднаної опозиції. Який проект подобається заму міністра він не зазначив.

"Лобісти приватної освіти пропонують 25 відсотків державного замовлення віддавати приватним вузам. Але я розумію, що тоді постраждає, наприклад, ваша будівельна академія", - сказав Суліма студентам.

Він наголосив, що державні гроші треба віддавати на спеціальності, які потрібні економіці країни.

"Ще один законопроект, що сильно наближає нас до Болонського процесу, але за ним стоїть бажання відсунути державу від контролю за якістю освіти, - повідомив Євген Суліма. - Там така закладена бомба: має право університет, навіть не акредитувавши ту чи іншу спеціальність, видавати власний диплом. Це знущання над батьками, які будуть платити гроші. І над дітьми, які будуть незрозуміло чому вчитися, їх спеціальність не буде відповідати державній акредитації, і будуть отримувати папірець незрозумілого зразка. Потім цей молодий чоловік прийде на роботу, а йому скажуть: вибачте, нам потрібен все-таки державний диплом. Потрібно вибрати кращий з наявних варіантів. Не зносити і ламати, а йти в напрямку збереження традицій, але додати динаміку розвитку".

Говорячи про проблеми вітчизняного освіті, Суліма повідомив, що український бакалаврат перебуває поза законом, а магістерські програми не відповідають західним вимогам.

"У законі "Про вищу освіту" жодної згадки про бакалаврат немає, - сказав Євген Суліма. - Ми не можемо зпівставити з Європою наші магістерські програми, тому що у нас по законодавству рік, а у них - два роки. І ми не можемо реалізувати мобільність студентів, так як законом цього не передбачено".

gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ