Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Затверджено план надання житлових субсидій в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги

Заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Оксана Яковець  повідомила порядок надання житлових субсидій  в умовах  підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.
Соціальний захист малозабезпечених родин у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги забезпечується шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.
Право на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуг у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу (15 чи 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу).
Сім’ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу. Сім’ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, а також сім’ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди  I та II  групи, сплачують за послуги 15 відсотків їх середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.
При призначенні житлової субсидії враховується майновий стан громадян. Зокрема, субсидія не призначається, коли:
- серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не вчаться, не перебувають на обліку у службі зайнятості як такі, що шукають роботу;
- у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або транспортний засіб, що перебуває в експлуатації не більше 10 років;
-  житлове приміщення (будинок) здано за договором у найм або в оренду;
- житлове приміщення (будинок) придбане не більше року тому.
        Для призначення житлової субсидії громадянам необхідно звернутись до органів праці та соціального захисту населення  за місцем реєстрації (у сільській місцевості – до уповноваженого сільської ради) та надати такі документи: заяву, паспорт, довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, довідки про доходи  кожного із зареєстрованих та декларацію про їх доходи і майновий стан, відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами, розрахункові книжки, квитанції або аналогічні документи про фактичну оплату житлово-комунальних послуг за попередній період. 
У разі наявності заборгованості з платежів за житлово-комунальні послуги субсидії призначаються за умови укладення громадянином з підприємством-надавачем житлово-комунальних послуг договору про реструктуризацію заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги згідно з Порядком погашення реструктуризованої заборгованості.
Після подання заяви громадяни можуть протягом місяця донести необхідні документи. Рішення про призначення (непризначення) субсидій приймається протягом десяти днів після подання всіх необхідних документів.
Субсидія призначається починаючи з місяця надходження заяви. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 6 місяців. У разі, якщо за опалення громадяни сплачують протягом опалювального періоду, субсидія призначається на цей період. Якщо у житловому приміщенні зареєстровані і проживають тільки  пенсіонери, які не працюють, та інші непрацездатні громадяни, джерелом існування яких є лише доходи від особистого селянського господарства, пенсія та інші соціальні виплати, субсидія за їх бажанням призначається на дванадцять місяців.
У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги:
- перерахунок діючих субсидій провадиться без звернень громадян з місяця, в якому відбулась зміна тарифів;
- нові субсидії призначаються протягом двох місяців з часу підвищення розміру платежів (з метою уникнення черг громадян, які звертаються за призначенням субсидій).
Органи праці та соціального захисту населення з метою своєчасного призначення житлових субсидій та запобігання утворенню черг в період інтенсивного звернення громадян забезпечать щоденний та в зручний для населення час прийом громадян, які звернулися за наданням такої допомоги. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ