Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Завдяки стовбуровим клітинам у людей можуть вирости нові зуби -«The Daily Mail»

Науковці з Токійського університету наук виростили цілковито сформовані зуби.

Як повідомляє «The Daily Mail», дослідники виростили цілковито сформовані зуби зі стовбурових клітин.

Штучні зуби виглядають, як справжні, можуть боліти та пережовувати їжу.

Наразі прорив відбувся на лабораторних мишах, але завдяки цьому, можливо, у людей, які втратили зуби через карієс або травми, виростуть нові.

Дослідники використали силу стовбурових клітин – «майстрів клітин», які потенційно можна використати для відновлення будь-якої частини тіла – для створення зубів.

Вчені змішали два типи стовбурових клітин і вирощували їх у лабораторії, у суміші з хімікатів та вітамінів. Тоді й почалася їхня трансформація.

Через п’ять днів сформувалися крихітні «зубні зачатки».

Молоді зуби були розміщені в індивідуально зроблену коробку глибоко у тілі миші, де через 60 днів виросли у повноцінні зуби.

Хоч це і здається дивним, розміщення всередині тіла забезпечило їм доступ до рідин та хімічних сполук, необхідних для їхнього подальшого розвитку.

Коли зуби повністю виросли, їх витягнули з коробки та імплантували глибоко у щелепу миші, яку раніше позбавили зубів.

Через 6 тижнів вони злилися зі щелепною кісткою, як повідомляє журнал «PLoS ONE». Зуби мали всі компоненти звичайних зубів, включно з емаллю, короною, коренем та волокнами, які єднають їх з кісткою.

Дослідники з Токійського університету наук (Tokyo University of Science) попередньо імплантували зубні зачатки у мишей і очікували, спостерігаючи, доки вони проріжуться з ясен.

Але враховуючи те, як повільно ростуть людські зуби, вчені вважають, що трансплантувати повністю сформовані зуби практичніше.

Біоінженерія людських зубів таким чином може забезпечити людей зубами, які виглядатимуть природніше, аніж вставні чи синтетичні імплантати.

Зуби, схожі на справжні, матимуть психологічні переваги для пацієнтів.

«Біоінженерні зуби цілком дієві – можна без проблем кусати та їсти харчі», - стверджує Масамітсу Ошіма, доцент науково-дослідного інституту науки і технології Токійського університету наук.

Дослідники сподіваються, що це ще один крок до вирощення людських органів з власних клітин пацієнта.

«Наразі вчені цілого світу не володіють методом культивування тривимірних органів in vitro (поза організмом), - сказав професор Такаші Фуджі, який керував дослідженням. – Важливо розвинути технології для культивації біоінженерних органів – для майбутнього замінювання органів регенеративною терапією».

Зуби зі стовбурових клітин, вірогідно, коштуватимуть по 2 тисячі фунтів стерлінгів кожен – так само, як і імплантати, які використовують сьогодні. Але вони забезпечують більш природний «укус».

Проте, дослідження досі на ранній стадії, і науковці кажуть, що мине щонайменше десятиліття, доки у людей «зможуть вирости нові зуби».

Серед перешкод, які необхідно здолати – пошук відповідного джерела стовбурових клітин для використання у роті людини.

Деміем Велмслі, науковий радник у Британській стоматологічній асоціації, попередив, що біоінженерія ще довго не допомагатиме конкретно пацієнтам.

«У найближчому майбутньому пацієнтам необхідно все ж чистити зуби двічі на день фторовмісною пастою, обмежувати споживання цукру та регулярно відвідувати дантиста», - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ