Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завершальний акорд днів харківського футболу у Львові

Футболісти ФК „Львів” у матчі 16-го туру першості України серед команд першої ліги на своєму полі поступилися харківському „Геліосу” з рахунком 2:3.
Так сталося, що львівські вболівальники одержали нагоду упродовж восьми днів побачити на власні очі матчі всіх трьох футбольних клубів Харкова, що представляють столицю Слобожанщини у чемпіонаті України у вищій та першій лігах. 22 жовтня ФК „Харків” у матчі 11-го туру елітного дивізіону національного чемпіонату на полі львівського стадіону „Україна” з мінімальним рахунком 0:1 поступився „Карпатам”. За три дні в матчі 1/8 фіналу Кубка України першоліговий ФК „Львів” гідно склав іспит „Металісту”, одному з претендентів на „бронзу” в турнірі команд вищої ліги. 120 хвилин боротьби в основний і додатковий час на полі стадіону СКА так і не виявили переможця – 2:2. А от в затяжній серії післяматчевих пенальті фортуна посміхнулася підопічним Мирона Маркевича – 7:6. І нарешті 29 жовтня до Львова на поєдинок 16-го туру першості України серед команд першої ліги з ФК „Львів” завітав „Геліос”, третій за рейтингом клуб Харкова.
Матч ФК „Львів” – „Геліос” пройшов під акомпанемент дощу. Цікаво, що небесна канцелярія „перекривала” воду лише на 15-хвилинну перерву між таймами, а закінчила свою „роботу” одразу ж із фінальним свистком арбітра звітної зустрічі Юрія Вакси із Сімферополя.
Зрозуміло, що погодні умови не могли не позначитися на діях обох команд. Вже традиційно дощова погода вважається львівською, а тому небагаточисленні глядачі, які минулої неділі прийшли на стадіон СКА, аби підтримати свою команду, сподівалися на успіх „міщан”. Однак сталося все зовсім не так, як того хотілося господарям поля та їхнім вболівальникам.
Загалом гра пройшла у рівній боротьбі. Причому глядачі стали свідками двох різних таймів. З перших хвилин першої 45-хвилинки обидві команди діяли на високих швидкостях. При цьому ФК „Львів” намагався діяти комбінаційно, а от „Геліос” основну ставку зробив на дальні удари. І як виявилося, така установка була виправданою. Вже на 7-й хв. Юрій Данченко одержав м’яч на лівому фланзі атаки ближче до кута штрафного майданчика господарів. Хавбек „сонячних” (так називають гравців „Геліоса”) не став довго думати, що робити далі, а ледь не навмання другим дотиком пробив по воротах ФК „Львів”. Удар вийшов бездоганним і м’яч по високій дузі красиво опустився за спиною Олександра Бабака у дальньому куті воріт – 0:1.
Проте пропущений гол не надломив ФК „Львів”. Особливою активністю у складі „міщан” відзначався Микола Баглай, якому цього дня виповнилося 30 років. І не випадково саме він на 25-й хв. став автором голу у відповідь. Причому вся комбінація, яка призвела до першого взяття воріт „Геліосу”, вийшла напрочуд красивою, а у завершальній її фазі Юрій Войтович (він вже на 15-й хв. замінив надто інертного Костянтина Деревльова) виконав діагональну передачу від лівої бровки і ювіляр у затяжному польоті в падінні головою замкнув затяжну атаку – 1:1.
Після цього гра вирівнялася. Щоправда, територіальна перевага була на боці галичан. Але як часто буває за такої ситуації в футболі, м’яч опинився у сітці воріт того, хто нібито за логікою повинен був сам  досягти успіху. Щоправда слід зазначити, що другий гол „сонячні” забили завдяки помилці воротаря господарів. На 35-й хв. Олександр Бабак невдало відбив перед собою м’яч, захисники його не підстрахували і форвард гостей Валентин Горкун без жодних перешкод вивів свою команду вперед – 1:2.
Однак і цього разу ФК „Львів” доволі швидко відновив статус-кво. Вже за шість хвилин капітан львівської команди Артур Гриценко невідпорно пробив зі штрафного метрів з 25-ти. Воротар харків’ян Андрій Лазарчук навіть не намагався відбити удар, після якого м’яч поцілив у праву дев’ятку, – 2:2. За такого рахунку команди пішли на перерву. Щоправда, ФК „Львів” відпочивати пішов у чисельній меншості: на останній хвилині тайму Григорій Баранець в момент зупинки гри „по-чоловічому” розібрався з Олексієм Ремезовським і побачив перед собою „червоне світло”.
Зрозуміло, що грати в меншості у другому таймі господарям було важко. До того ж почалася давати взнаки втома, яка накопичилася ще в кубковому матчі з „Металістом”. Тому не має нічого дивного в тому, що в другій 45-хвилинці перевагою заволоділи гості. Однак захист та воротар львів’ян доволі впевнено стримували атаки суперника. А з 69-ї хв. команди знову стали грати в рівних складах. У центрі поля захисник „Геліосу” Олександр Лебединець у центрі поля надто грубо обійшовся із форвардом ФК „Львів” Володимиром Мазяром, який буквально за дві хвилини перед тим замінив Миколу Баглая, і змушений був достроково піти у роздягальню.
Здавалося, що в другому таймі голів забито так і не буде. Та й суперники, витративши дуже багато зусиль, нібито також не були проти нічиєї. Однак на 89-й хв. „сонячним” після вкидання ауту вдалося розіграти комбінацію, яка призвела до того, що захисники „міщан”, втративши на якусь мить концентрацію, дозволили Артему Беспалову нанести влучний удар з лінії карного майданчика по центру воріт. Олександр Бабак не зумів дістати м’яч, який влетів у лівий нижній кут, – 2:3.    
Незважаючи на прикру поразку, ФК „Львів” й надалі перебуває на 13-й сходинці турнірної таблиці. Після 16-ти матчів у активі підопічних Богдана Бандури залишилося 22 очки. А попереду турнірної таблиці йдуть київська „Оболонь” та „Нафтовик” з Охтирки, які набрали по 35 очок. На три пункти від лідерів відстає ужгородське „Закарпаття”, яке щоправда зіграло на один матч менше. Поєдинки наступного, 17-го, туру пройдуть у п’ятницю, 3 листопада. ФК „Львів” у Сімферополі поміряється силами із місцевим „Динамо-Ігросервіс”.
Олександр Сєвідов, головний тренер „Геліоса”, зазначив у коментарі „Гал-іnfо”: „Ми серйозно готувалися до матчу у Львові. При цьому особливу увагу своїх гравців звернули на традиційну непоступливість клубів Західної України. Але врахували ми і той факт, що футболісти ФК „Львів” мали лише три дні на відновлення після важкого 120-хвилинного кубкового двобою проти харківського „Металіста”, команди Вищої ліги, яка в чемпіонаті України бореться за третє місце. Тому попросили своїх хлопців намагатися діяти на максимальних швидкостях, аби господарі якомога швидше виснажилися фізично. Зрозуміло, що за такої погоди ми нагадали гравцям і про дальні удари, які врешті решт і зіграли вирішальну роль. На мою думку, ми перемогли заслужено. Хоча по тому, як розвивалися події в заключній частині матчу, могла бути й нічия. Але нам поталанило і наприкінці зустрічі вдалося таки забити переможний м’яч”. 
Богдан Бандура, головний тренер ФК „Львів”, сказав: „Хочу подякувати своєму колезі Олександру Сєвідову, який відгукнувся на наше прохання зіграти матч на день пізніше. Адже якби ми грали в суботу, а не в неділю, то в нас на відновлення після кубкового матчу з „Металістом” взагалі було б тільки два дні. На його місці, напевне, не кожен тренер пішов би нам назустріч, адже кожен з нас відповідає перш за все за результат. Стосовно гри скажу, що ми попереджали хлопців, аби вони не дозволяли суперникам бити здалеку. На жаль, з цим завданням вони не впоралися, а з воротарями у нас в нинішньому сезоні біда. Бабак допоміг команді за великим рахунком лише в двох кубкових матчах, а от в чемпіонаті і він, і Паньків практично жоден матч не можуть занести собі в актив. До того ж сьогодні дуже слабенько зіграв Середа, можна сказати, що ми грали в меншості. Так що потрібно буде взимку добряче доукомплектуватися. Думаю, що навесні в нас буде значно оновлена команда”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ