Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завершилося засідання Патріаршого Синоду Єпископів УГКЦ

13-20 вересня у Брюховичах тривали щорічні засідання Патріаршого Синоду Єпископів УГКЦ, темою якого була програма вишколу та виховання священиків. У Синоді, який очолював Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво- Галицький, взяли участь три митрополити та 33 єпископи – члени Патріаршого Синоду з України та з поселень. Крім того, були присутніми запрошені гості: Високопреосвященний Владика Ерколє (Люпіначчі), Єпископ Люнґро помісної Італо-Албанської Церкви, делегований представник Італійської Єпископської Конференції; Преосвященний Владика Мілан (Шашік), Апостольський адміністратор Мукачівський, та о. Богдан Лисиканич, Апостольський адміністратор екзархату у Великобританії.
Значну частину свого робочого часу єпископи присвятили слуханню доповіді Блаженнішого Любомира про стратегію нашої Церкви, а також звітів про діяльність синодальних комісій, про роботу над проектом Катехизму нашої Церкви та про підготовку до проведення у 2007 році Патріаршого собору, присвяченого питанням молоді. Прослухавши звіт про діяльність Літургійної комісії, владики вирішили укласти проект процедури підготовки літургійних текстів, які мають бути прийняті Синодом Єпископів УГКЦ, та створити електронну базу літургійних термінів та офіційних літургійних текстів нашої Церкви.
На Синоді було заслухано звіти синодальних комісій, відповідальних за головні напрямки душпастирства у нашій Церкві. Від Катехитичного комітету звітував Владика Петро (Стасюк), представивши заходи, які провела Катехитична комісія – курси, видання книжок, молитовні ініціативи, зокрема у рамках святкування Року захисту духовного світу дитини. Владика звернув особливу увагу на написання Катехизму УГКЦ, а сестра Луїза, СНДМ, голова Патріаршої Катехитичної комісії, передала владикам текст Катехизму і просила до наступного року подати свої зауваження.
Владика Михаїл (Гринчишин), голова Комітету беатифікацій і канонізацій, розповів про роботу Постуляції у Львові над підготовкою нових кандидатів до беатифікацій і виданням творів Слуги Божого Андрея. Під час Синоду надійшла вістка з Риму, що процес Митрополита Андрея (Шептицького) перейшов до Богословської комісії. Це великий поступ, який відбувся завдяки старанням учасників Постійного Синоду безпосередньо в Папи Венедикта ХVІ.
Від Комітету подружжя і сім’ї подав звіт владика Юліян (Вороновський), розповівши про різні ініціативи Митрополичої комісії для справ сім’ї, зокрема про проведення Міжнародного конгресу, зустрічей, курсів, прощ тощо для більшого усвідомлення святості й важливості родини.
Пасторально-місійний комітет представив Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський, наголошуючи на великих потребах вірних, які не мають душпастирської опіки. Синод зобов’язався написати пасторальний план.
Владика Юліян (Ґбур), Єпарх Стрийський, голова Комітету суспільних комунікацій і культури, звернув увагу на важливість використовування засобів масової інформації для поширення Божого слова.
Молодіжний комітет представляв Владика Іриней (Білик), який розповів єпископам про роботу Патріаршої комісії для молоді. Окремо звітував о. Йосиф Мілян, голова тієї ж комісії, про підготовку Патріаршого собору у справах молоді, який відбуватиметься 14-19 серпня 2007 року в Києві під гаслом: «Молодь у Церкві ІІІ тисячоліття». Було прийнято рішення про те, щоб на закінчення Патріаршого собору провести з’їзд молоді в Києві.
Владика Гліб (Лончина), голова Комітету емігрантів, біженців і моряків цивільного флоту, звернув увагу на великі труднощі наших емігрантів-заробітчан і на старання організувати для них більш систематичну допомогу у сфері душпастирства, соціального служіння і правового захисту.
Заслухавши звіт патріаршого економа Владики Володимира (Війтишина) про фінансову політику та про матеріальні потреби Церкви, єпископи прийняли бюджет на 2007 рік. Одночасно вони вирішили з нагоди празника св. апостола Андрія Первозванного (13 грудня) проводити у всій нашій Церкві в Україні та на поселеннях збирання коштів, призначених на підтримку екзархатів на сході України та душпастирів на територіях, на яких немає структур нашої Церкви. Окремо також слід збирати пожертви на підтримку Українського католицького університету у Львові.
У неділю, 17 вересня, синодальні отці взяли участь в урочистому відкритті та освяченні нового будинку філософсько-богословського факультету Українського католицького університету. Божественну Літургію очолив Блаженніший Любомир.    
Упродовж одного дня члени Синоду дискутували над документом „Напрямні підготовки кандидатів до священства в  УГКЦ”. Після дискусії та роботи в групах вирішили продовжити опрацювання офіційного документа про вишкіл священиків, враховуючи зауваження владик та осіб, відповідальних за вишкіл і формацію молодих священиків в поодиноких єпархіях нашої Церкви, а також священиків і мирян, які подали свої пропозиції до Синоду.
Крім того, владики розглянули питання, пов’язані з обсадженням єпископських престолів там, де бракує правлячих архиєреїв, і в місцях, де потрібні єпископи-помічники. У вівторок, 19 вересня, відбулося голосування щодо конкретних кандидатів у єпископи Церкви.
Під час засідань члени Синоду звернулися з вітальними листами до Святішого Отця Венедикта ХVІ, Президента України Віктора Ющенка та до глав українських православних Церков в Україні, Європі, обох Америках і Австралії. Окремим листом владики запросили Святішого Отця відвідати Україну.
Наступний Патріарший Синод заплановано провести наприкінці вересня 2007 року у Філадельфії, США, відзначивши таким чином столітній ювілей приїзду до США першого греко-католицького Єпископа Сотера (Ортинського). Головною темою цього Синоду буде євангелізація.
Синод завершив свою роботу у середу, 20 вересня, підписанням синодальних рішень.
Повідомили в прес-секретаріаті Глави УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ