Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Завод будівельних сумішей у Львівській області відкрили у кризовий рік: проектна потужність – 200 тис. тонн

З початком економічної кризи і спадом обсягів будівництва в Україні попит на будівельні суміші скоротився майже на 50%. Про це учора, 16 лютого. під час прес-конференції з нагоди Дня відкритих дверей на Миколаївському заводі будівельних сумішей компанії «Хенкель баутехнік (Україна)» розповів заступник генерального директора компанії Микола Лоза.

 

Водночас Микола Лоза зауважив, що обсяги реалізації продукції компанії хоч і зменшилися, однак не в таких обсягах, як загальне падіння будівельного ринку. «За корпоративними стандартами я не маю права називати, наскільки саме скоротилося відвантаження будівельних сумішей, однак, це скорочення не настільки велике, як падіння в будівельній галузі».

 

Також, каже заступник гендиректора, Захід України постраждав від будівельної кризи значно менше, ніж Схід: «Падіння будівництва в Західній Україні не настільки катастрофічне, як на Сході і в Центрі. Однак такі показники втримуються за рахунок будівництва в приватному секторі. Люди продовжують будувати і ремонтувати своє житло, в той час як промислове будівництво майже зупинилося»

 

Завод «Хенкель баутехнік (Україна)» у Миколаєві Львівської області протягом несезонних для будівництва січня-лютого виробляє приблизно 3,5 тисячі тонн сухих будівельних сумішей в місяць. Влітку обсяги виробництва сягають 12-15 тис. тонн. Директор заводу Віктор Покладньов каже, що проектна потужність підприємства – 200 тис. тонн на рік. «Однак ми працюємо виключно на замовлення, ми не виробляємо продукцію на склад», – говорить він.

 

Керівництво підприємства також додає, що реалізовує свою продукцію виключно оптовими партіями не менше як 20 тонн. По всій Україні заводи фірми «Хенкель» працюють з близько 200 компаніями-дистриб’юторами.

 

Керівництво компанії зазначає, що економічна криза в Україні та світі внесла свої корективи у її роботу. «Ми збудували завод у Миколаєві за кредитні кошти, і досі не виплатили усі платежі по кредиту. Ми «в боргах, як у шовках». Нині на заводі працює близько 70 людей, хоча нам вистачило б 30-40. Та ми їх не звільняємо. Фактично зараз працюємо собі в збиток», – каже Микола Лоза.

 

Підприємство відкрилося у кризовий 2009 рік, запушене в експлуатацію у квітні. За період роботи до бюджетів усіх рівнів було сплачено 6 мільйонів гривень податків, ще мільйон було витрачено на різноманітні соціальні поректи,: ремонт вулиці, дитячих майданчиків, допомогу місцевій лікарня.

 

Попри кризу у планах керівництва компанії, – будівництво ще одного цеху, в якому виготовлятимуть рідкі будівельні суміші. Зараз триває процес надання фірмі дозволу на виготовлення містобудівного обґрунтування. «Погодження тривають дуже довго. Ми звернулися за дозволом ще у листопаді, і, якщо все буде добре, новий цех мали б запустити в експлуатацію до кінця 2011 року. Таким чином ми забезпечимо ще 40-50 робочих місць», –– каже Микола Лоза.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ