Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра 100-річчя від дня народження Романа Шухевича

На Львівщині 30 червня відзначатимуть 100-ту річницю від дня народження провідника українського визвольного руху 20-50-х років ХХ століття, видатного військового на політичного діяча Романа Шухевича.
 Нагадаємо, що народився Роман Шухевич 30 червня 1907 року в селі Краківці Яворівського району Львівської області, у родині повітового судді. Великий вплив на молодого Шухевича мали громадський та військовий діяч, відомий оборонець у судових політичних процесах УВО та ОУН, адвокат Степан Шухевич та визначний громадський діяч, етнограф, педагог і публіцист Володимир Шухевич.
У 1929 році Роман Шухевич вступив до Організації українських націоналістів, а з 1930 по 1934 рік обіймав посаду бойового референта Крайової екзекутиви на західноукраїнських землях. За революційну діяльність по визволенню України Шухевича переслідували та піддавали репресіям з боку польської окупаційної влади. З 1934-го по 1935-й роки він був політичним в'язнем концтабору у Березі Картузькій, пізніше - у польській тюрмі.
Роман Шухевич у 1940 році брав активну участь у створенні Революційного проводу ОУН, який очолив Степан Бандера. Початок. Після проголошення Акту відновлення Української держави, ініціаторів якого незабаром арештували німці, Романа Шухевича призначили на посаду заступника військового міністра Українського державного правління.
З березня 1943 року Шухевич стає військовим референтом проводу ОУН. На нараді ОУН від 11-13 травня 1943 року було попередньо вирішено замінити пост одноосібного керівника ОУН.
 Ставши у травні 1943 року головою Бюро Проводу ОУН, Шухевич залучив до своєї команди приблизно 20 тисяч членів та юнаків ОУН і, посередньо, також частини УПА. Головнокомандуючим УПА він став 27 січня 1944 року за рішенням Головного військового штабу.
Шухевич до дня загибелі, 5 березня 1950 року, керував визвольною боротьбою на українських землях і завдяки його непересічному політичному і військовому талантові, силі духу і характеру ця боротьба мала організовані, а в перші повоєнні роки - масові форми повстанських дій. Радянські історики твердили, що лише від 1944 по 1946 рік загинуло більш, як 56 тисяч так званих "бандерівців", 108 тисяч осіб потрапили в полон. Вочевидь, репресіям було піддано значне число мирних жителів Західної України. Численні втрати та довгий період боротьби вказують на те, що під керівництвом Романа Шухевича було зорганізовано масовий опір окупантам, як також і те, що формація ОУН-УПА УГВР, очолювана Шухевичем, мала широку народну підтримку. На сьогодні ще немає ґрунтовної політичної біографії Романа Шухевича, переважають здебільшого нариси.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ