Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Завтра КСУ назве дату парламентських виборів

Конституційний суд України завтра, 19 листопада, оприлюднить прийнятий сьогодні висновок у справі щодо проведення парламентських виборів, повідомляє прес-служба КСУ.

"Висновок буде оприлюднено у справі за зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", - йдеться у повідомленні.

Відзначимо, сьогодні заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що ЦВК для проведення парламентських виборів 27 березня 2011 р. не затвердила форми виборчого списку кандидатів у народні депутати від партії (блоку) до 17 листопада 2010 р. - тобто за 130 днів до дня виборів.

Разом із тим А.Магера не виключив, що це рішення може бути прийнято разом із рішенням про оголошення виборчого процесу, яке має відбутися не пізніше 22 листопада 2010 р., якщо парламентські вибори буде оголошено на 27 березня 2011 р.
Говорячи про перспективи оголошення виборчого процесу, А.Магера зазначив, що на сьогодні у ЦВК не має одностайності із цього приводу через низку факторів, які можуть вплинути на таке рішення. Через них законопроект, який на сьогодні розглядає Конституційний суд щодо внесення змін до законів, що регулюють термін перебування на посаді виборних органів влади.

Заступник голови ЦВК додав, що в разі будь-якого рішення із цього приводу, воно безпосередньо не має вплинути на оголошення виборчого процесу, оскільки в будь-якому випадку діє пряма норма Конституції, яка регламентує проведення парламентських виборів. Він не виключив, що у зв'язку із вчорашнім незатвердженням форми виборчого списку можуть бути звернення до адміністративного суду на бездіяльність ЦВК. "Якщо хтось звернеться в суд, то ми відстоюватимемо та пояснюватимемо позицію ЦВК", - сказав А.Магера.

Раніше Президент України Віктор Янукович наголошує, що буде готовий виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України, який зараз розглядає питання щодо дати проведення парламентських виборів. «Яким буде рішення суду - сказати важко, тому що є різні тлумачення Конституції», - заявив глава держави.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада схвалила проект закону про внесення змін до Конституції. У цьому документі датою проведення наступної парламентської кампанії було визначено остання неділя жовтня 2012 р. Текст законопроекту був відправлений до Конституційного суду для отримання необхідного виводу.

5 листопада КСУ оголосив про відкриття виробництва щодо проведення чергових виборів. 9 листопада КСУ почав розгляд справи у формі письмового слухання. Виробництво відкрите за конституційним зверненням Верховної Ради України про дачу висновку щодо конституційності законопроекту про проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів ВР Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.

Як заявив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкин, парламентські вибори в Україні в березні 2011 р. спричинять технічні проблеми. Коментуючи теоретичну можливість, що Конституційний суд України ухвалить рішення на користь проведення виборів у Верховну Раду 27 березня 2011 р., як це передбачено поточною редакцією Конституції, С.Льовочкин заявив: "Будуть технічні складнощі з виборчим законодавством, початком процедури виборів і початком їх фінансування". При цьому голова АП наголосив, що на даний момент "все залежить від рішення КСУ".

Крім того, 19 жовтня ц.р. ЦВК ухвалила рішення звернутися в КСУ з питання офіційного тлумачення ч.1. ст.76 Конституції України від 28 червня 1996 р. щодо терміну повноважень народних депутатів VI скликання, передає РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ