Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Завтра планується підписати Регіональну угоду між Львівською ОДА, об’єднаннями роботодавців та профспілковими об’єднаннями Львівської області на 2006-2007 роки

13 квітня 2006 року планується підписати Регіональну угоду між Львівською обласною державною адміністрацією, об’єднаннями роботодавців та профспілковими об’єднаннями Львівської області на 2006-2007 роки на засіданні обласної ради соціального партнерства — про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Що стосується виконання Регіональної угоди між обласною державною адміністрацією, об’єднаннями роботодавців та профспілковими об’єднаннями Львівської області на 2004-2005 роки, то спільними зусиллями сторін соціального партнерства досягнуто позитивних результатів у сфері підвищення рівня життя населення та посилення соціального захисту громадян. Зокрема, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника, зайнятого в економіці області, у 2005 року порівняно з 2004 роком зросла більш як на третину (36,3%) і становила 713,16 грн. Такий рівень оплати праці на 57,4% перевищує встановлений прожитковий мінімум для працездатних осіб (453 грн) та у 2,1 рази — рівень мінімальної заробітної плати (332 грн.). Середньомісячний приріст заробітної плати у 2005 році становив 5,2% проти 3,3% у 2004 році. З початку року заробітна плата зросла на 62,5%, з 548,39 грн. у січні до 891,37 грн. у грудні. Зростання номінальної заробітної плати відбулося в усіх районах та містах області. У 2005 році у всіх адміністративно-територіальних одиницях області рівень середньої заробітної плати перевищував прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб (453 грн.), тоді як в 2004 році —  у 9 адміністративно-територіальних одиницях він був нижчий за величину прожиткового мінімуму. Купівельна спроможність працюючих з урахуванням індексу інфляції у 2005 році збільшилася на 22,3%.
У сфері забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту населення від безробіття розроблено Програму зайнятості населення області на 2005 рік та затверджена рішенням Львівської обласної ради. На виконання доручення Президента щодо створення в Україні не менше 1 млн. нових робочих місць упродовж 2005 року за рахунок усіх джерел фінансування в усіх галузях економіки створено 63449 нових робочих місць, у тому числі для найманих працівників у юридичних осіб — 17096, для найманих працівників у фізичних осіб — 20365, для фізичних осіб-підприємців — 13321, для фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно та інших фізичних осіб — 12667.
За сприянням державної служби зайнятості упродовж 2005 року на вільні та новостворені робочі місця працевлаштовано 43,7 тис. осіб, що склало 104% річного завдання, у тому числі шляхом надання дотацій працедавцям 1,5 тис. осіб, виплачено одноразову допомогу з безробіття для започаткування підприємницької діяльності 1,4 тис. осіб. Загалом, впровадження заходів активної політики зайнятості дозволило відчутно поліпшити ситуацію на ринку праці Львівщини. Рівень зареєстрованого безробіття упродовж 2005 року скоротився на 0,6 відсоткових пункти і на кінець 2005 року склав 3,4%, проти 4,05% на його початок. Для боротьби з тіньовою зайнятістю у 22 територіальних одиницях області створено спеціальні комісії, до складу яких входять представники виконавчої та законодавчої влади, контрольно-наглядових та правоохоронних органів, профспілок та роботодавців. В результаті діяльності комісій упродовж 2005 року легалізовано 2423 робочих місця.
Упродовж дії Угоди здійснено комплекс заходів і у сфері забезпечення соціальних гарантій та задоволення культурних і духовних потреб населення.
У місцевих бюджетах області на 2005 рік передбачено видатки для надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг окремим категоріям населення області — інвалідам по зору І і ІІ групи, сім’ям, в яких проживає 2 і більше інвалідів, одиноким інвалідам, інвалідам та учасникам бойових дій УПА на загальну суму понад 4 млн. грн. Упродовж 2005 року ці кошти використані в повному обсязі. Станом на 1 січня 2006 року в органах праці та соціального захисту населення області надано соціальних допомог майже 75,5 тис. одержувачам допомог сім’ям з дітьми, понад 73 тис. малозабезпеченим сім’ям та понад 2 тис. одержувачів допомог з числа інвалідів з дитинства та дітей інвалідів. Забезпечено своєчасну виплату всіх вищезазначених видів державних соціальних допомог на загальну суму понад 203 млн. грн. Порівняно з 2004 роком загальна сума наданих державних соціальних допомог збільшилася на 71,7 млн. грн. Заборгованість по всіх видах виплат відсутня.
Проте проблемним питанням в області, як і в державі в цілому залишаються наявна заборгованість з виплати заробітної плати. З метою погашення заборгованості із виплати заробітної плати в області:  складено графік погашення заборгованості з виплати заробітної плати на 2005 рік, який погоджено з обласним об’єднанням організацій роботодавців та Об’єднанням профспілок Львівщини;  доручено керівникам галузевих управлінь облдержадміністрації, керівникам міст та районів області встановити дієвий контроль за першочерговістю виплати заробітної плати, недопущенням накопичення новоутвореної заборгованості суб’єктами господарювання, ініціювати притягнення до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності керівників підприємств-боржників усіх форм власності за порушення законодавства про оплату  скеровувались звернення до відповідних міністерств та відомств з метою праці;  виправлення ситуації з погашення боргів на підприємствах, що належать до сфери  проводилися засідання комісій з питань забезпеченняїх управління;  своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат на усіх рівнях, на яких заслуховувались керівники підприємств-боржників з виплати заробітної плати.
Особлива увага зверталася на підприємства, проти яких порушена справа про банкрутство. Територіальна державна інспекція праці у Львівській області упродовж 2005 року здійснила 1587 перевірок підприємств, установ та організацій щодо дотримання законодавства про працю, в тому числі 686 перевірки підприємств-боржників. Станом на 1 січня 2006 року сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 37,5 млн грн. Це є найнижчий показник за час здійснення державного моніторингу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ