Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Завтра у Львові обговорюватимуть збільшення тарифів на теплоенергію

Завтра у Львові обговорюватимуть збільшення тарифів на теплоенергію — повідомив сьогодні, 5 вересня, на прес-конференції голова бюджетної комісії Львівської міськради, голова ЛМО УНП Юрій Кужелюк. Громадські слухання з цього питання відбуватимуться в Личаківській райадміністрації.
 Як наголосив Юрій Кужелюк, найближчим часом тарифи на теплоенергію можуть піднятися у 1,5 раза — з 76 грн до 178 грн за гігакалорію. Насамперед, як прогнозує депутат, це ляже на «плечі» міськради.
 «Попри те, що міський голова звернувся з листом до Кабінету Міністрів з проханням компенсації підняття тарифів, на мою думку, дуже малоймовірно, що нам виділять якісь кошти. Отож, сподіватися доводиться тільки на себе. Однак поки що ми не маємо жодної осмисленої політики в галузі теплопостачання: закінчується опалювальний сезон, всі чекають, поки накопичені борги не долежаться до того, що в Києві прикручують кран і вимагають негайної виплати боргу. Тоді всі беруться за голову, тепловики приходять до міської ради і просять грошей», — говорить Юрій Кужелюк.
 Основним способом погашення боргів для теплоенергетичних підприємств Львова, за словами голови бюджетної комісії ЛМР, є дотації з бюджету та кредити. Однак міськрада, яка нещодавно дала дозвіл на виділення кредиту «Львівтеплоенерго» та «Залізничтеплоенерго» на погашення заборгованості перед газовиками на суму 5 млн грн, вирішила на майбутнє тепловикам кредитів не надавати. 
 «На засіданні бюджетної комісії ми це питання розглянули і дійшли висновку, що брати кредит нема жодного сенсу, адже теплові господарства потім не можуть їх віддати. Коли у банку береш кредит, там треба давати у заставу майно, звичайно, міське майно, і потім ми його просто втрачаємо. Таким чином чотири роки тому міськрада втратила дуже дорогий будинок на вул. Наливайка. Тим більше, що ми виділили 5 млн грн, а борг теплоенергетичних підприємств Львова на перше серпня становив 12 млн 770 тис. грн і з кожним днем він зростає і зростає, отож кредити — це неефективно», — наголосив Юрій Кужелюк.
 За словами депутата, борги теплоенергетичних підприємств погашають через дотування з міського бюджету. Так, від початку року «Львівтеплоенерго» та «Залізничтеплоенерго» отримали 37 млн грн дотацій.
 «Гроші на повернення боргів теплоенергетичних підприємств беруть із фонду розвитку, а це недобудовані лікарні, неполатані дахи, незремоновані дороги. Якщо не буде чіткої політики з цього питання, то ми можемо дійти до такої ситуації, що у міському бюджеті буде всього лише одна стрічка — оплата за газ», — говорить Юрій Кужелюк.
 Ситуації із боргами не покращує і те, що львів’яни достатньо справно платять за тепло. Як наголосив Юрій Кужелюк, найкраще платять об’єднання співвласників та кооперативи, повертаючи навіть старі борги, — 104%, ЖЕКи платять приблизно 91%. Натомість величезною проблемою є розрахунки за тепло з КЕЧівськими та відомчими будинками.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ