Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Завтра у Львові відкриють меморіальну таблицю Квітці Цісик

Завтра, 22 січня, о 15.00 у Львові відбудеться встановлення меморіальної таблиці відомій співачці українського походження Квітці Цісик, яка проживала в Америці. Меморіальна дошка буде встановлена на фасаді будинку №8 що на вул. Глибокій, де мешкала родина співачки до 1944 року. Участь у відкритті також візьме міністр культури і туризму України Василь Вовкун. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Нагадаємо, міським головою Львова підписано відповідне розпорядження про встановлення цієї таблиці.

Довідка.

Квітка Цісик – співачка-сопрано, виконавиця українських народних і популярних пісень: виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні (у рекламі); співала у Гентській опері (Бельгія), одержала нагороду «Оскар» («You Light Up My Life», 1977).

Народилася 4.04.1953р. у Квінсі (США) у родині скрипаля Володимира Цісика. Батько вчив її грати на скрипці з п’ятирічного віку; у Mannes School of Music здобула музичну освіту за класом вокалу.

Квітка Цісик відома двома українськими альбомами «Kvitka – Songs of Ukraine» та «Kvitka – Two Colours». Обидва альбоми були родинними проектами: її чоловік та інженер звукозапису, Ед Ракович, спродюсував їх; сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Йванна – слідкувала за чистотою вимови доньки.

У 1983 році з матір’ю Квітка відвідала Україну, а після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на Батьківщині. Її мрії не здійснилися: 29.03.1998р., не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка Цісик померла від раку молочної залози.

4 квітня 2009 року, у день народження співачки, у Львові відбувся вечір пам’яті з церемонією перейменування однієї з вулиць міста на честь Квітки Цісик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ