Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра у Соборі Святого Юра відбудеться ретроспективне виконання «Реквієму» Моцарта

5 грудня 2006 року у Львові в Катедральному соборі св. Юра з ініціативи Моцартівського Товариства у Львові відбудеться ретроспективне виконання «Реквієму» великого австрійського композитора-класика Вольфганга Амадея Моцарта в рамках святкування 250-річчя від дня його народження. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської міської ради.
Виконуватиме реквієм Лауреат національної премії України ім. Т.Шевченка, заслужена академічна капела “Трембіта” під орудую заслуженого діяча мистецтв України Миколи Кулика.
Концерт відбудеться при підтримці Львівської Архієпархії УКГЦ, зокрема, Високопреосвященного Владики Ігоря (Возьняка).
«Це дуже гарний захід, який вартує уваги, оскільки Львівське Моцартівське Товариство — єдине в Україні. І добре, що є такі ініціатори, які дбають про збереження пам'яті про цього великого композитора», — зазначив сьогодні під час прес-конференції заступник міського голови Львова Василь Косів.
Львів має особливу причетність до Моцарта, адже саме в нашому місті впродовж 30-ти років жив і працював його син Франц Ксавер Моцарт. Моцартівське Товариство у Львові популяризує і досліджує музику і біографію як самого В.А.Моцарта так і членів його сім’ї – батька Леопольда і сина – Франца Ксавера. Обидва вони також були видатними музикантами-композиторами, виконавцями. Франц Ксавер Моцарт, приїхавши з Відня до Галичини, до Львова, прожив тут з 1808 по 1838 роки. Саме у Львові він заснував хорове товариство імені святої Цецилії - покровительки мистецтв. Воно стало першим музичним товариством у Львові європейського зразка, про діяльність котрого схвально писали тогочасні газети й журнали. Товариство започаткувало традиції розвитку в місті хорової музичної культури і загального піднесення мистецького професіоналізму до європейських критерій.
 180 років тому – саме 5 грудня цей хор імені св. Цецилії, спільно з оркестром, керованим видатним польським скрипалем і композитором Каролем Ліпінським, вперше у Львові виконав “Реквієм” В.А.Моцарта, на 135-річницю від дня його смерті. Цікаво, що реквієм, як католицька заупокійна меса, був виконаний в греко-католицькому кафедральному соборі святого Юра. Ця акція засвідчила толерантність між конфесіями. Завдяки такій позиції церкви музика духовно об’єднала людей, незалежно від їх віросповідування, адже серед численних слухачів були німці, поляки, українці, чехи і навіть італійці – службовці магістрату.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ