Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Заяви України стривожили Газпром

Глава російського газового монополіста Алєксєй Міллєр каже, що "Газпром" стривожений заявами України про зменшення відбору газу. Про це пише ВВС.

"Газпром стурбований тими заявами, які прозвучали сьогодні про те, що Україна збирається відбирати значно менше газу, ніж передбачено контрактами", - сказав пан Міллєр у середу, 11 січня, на зустрічі з президентом Росії Дмітрієм Мєдвєдєвим.

Глава Газпрому наголосив, що Україна заявляє про 27 мільярдів кубометрів газу, тоді як в контракті прописані 52 мільярди кубометрів газу щорічно.

Російський президент під час цієї зустрічі поцікавився у пана Міллєра, чи є якийсь прогрес у переговорах щодо газової співпраці з Україною, на що глава російської компанії сказав, що "нічого суттєво нового не відбулося".

"Наші українські друзі поки що лише говорять, але жодних конкретних пропозицій ще не зроблено", - сказав Алєксєй Міллєр, наголосивши, що "можна сподіватися, що якісь уконкретні пропозиції будуть зроблені найближчим часом".

Ця розмова між Алєксєєм Міллєром та Дмітрієм Мєдвєдєвим відбулася через кілька годин після того, як міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко сказав, що Україна має намір закуповувати в Росії стільки газу, скільки необхідно для української економіки.

"Ми зменшуємо закупівлю газу в два рази, і з 1 січня у нас відбір буде на рівні 27 мільярдів кубометрів", - цитує міністра агенція Інтерфакс-Україна.

Відповідаючи на запитання, як це узгоджується з чинними газовими контрактами з Росією, пан Бойко відповів: "Ми будемо закуповувати газу стільки, скільки потрібно для нашої економіки. Якщо у наших партнерів будуть питання, вони можуть їх вирішувати цивілізованим способом".

Він також сказав, що газові переговори з Росією "триватимуть стільки, скільки необхідно, щоб знайти прийнятну для нашої національної економіки модель".

Водночас прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи в середу засіданні уряду, зазначив: "Російські партнери не бажають змінювати умови газової угоди, вони їх повністю задовольняють".

При цьому керівник уряду сподівається, що 2012 рік стане "визначальним" для вирішення газових питань з РФ.

Ухвалення законопроекту про реформування нафтогазового комплексу, що уряд пояснював необхідністю виконати умови ЄС, депутати прив’язали до звіту про газові переговори з Росією, який відбудеться 13 січня в п'ятницю.

Цього дня у Верховній Раді звітуватиме міністр енергетики Юрій Бойко.

Опозиція одразу після подання законопроекту на розгляд парламенту заявляла, що його використають для "здачі" української ГТС російському Газпрому, який вже давно виявляє зацікавленість у контролі над українськими трубопроводами та підземними сховищами газу.

Представники опозиції твердять, що всупереч назві, законопроект аж ніяк не відбиває прагнення уряду до реформування енергетичного сектору:

"Якби українська влада хотіла б реформувати газотранспортну систему, вона би облаштувала пункти контролю прийому газу на східному кордоні України, вона би ініціювала перенесення купівлі газу західними компаніями із західного кордону на східній, а гроші від цього спрямувала б на модернізацію ГТС. Натомість робиться спроба вчергове віддати "трубу" Газпрому за так званий "дешевий газ". Стратегічна помилка української влади полягає в тому, що вона шукає дешевого газу в Росії, і готова дорого платити за той дешевий газ", - каже член парламентського комітету з питань енергетики, депутат від НУНС Тарас Стецьків.

Нинішнє керівництво України упродовж тривалого часу намагається домогтися перегляду чинних російсько-українських газових угод, називаючи їх вкрай невигідними для Києва.

У жовтні 2011 року екс-главу українського уряду Юлію Тимошенко засудили до семи років ув'язнення за перевищення службових повноважень під час укладання тих угод у січні 2009 року. - bbc.co.uk.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ