Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зберегти СРСР в 1991 році було неможливо, – Кравчук

Радянський Союз в тій історичній формі, в якій він існував до початку 1990-х років, зберегти було неможливо, вважає перший президент України Леонід Кравчук. Про це він сказав вчора ввечері під час прийому "Борис Єльцин - людина змін".

"Я ставлю собі питання, чи можна було зберегти Радянський Союз і чи потрібно було, і думаю, що в тій історичній формі, в якій він тоді існував - не можна було. Але можна було б знайти шляхи докорінного реформування", - сказав Кравчук.

Він пояснив, що об'єктивні історичні процеси все одно привели б до краху Союзу, але в разі некерованого розпаду могли загинути мільйони людей. "Ми вирішили керувати ситуацією", - сказав Кравчук.

За його словами, в результаті переворот обійшовся без великої крові, з цим погодився Шушкевич. "Ми всі опинилися заручниками ситуації", - сказав він.

Білоруський екс-лідер зазначив, що вперше за 20 років зібралися майже всі, хто брав участь у підписанні Біловезьких угод.

Геннадій Бурбуліс, у період розпаду СРСР - перший держсекретар Росії, нагадав, що саме Єльцин був найбільш наполегливим із президентів пострадянських республік, "хто переконував хоч якимось чином повернутися до ідеї оновленого Союзу".

Дружина першого президента РФ Наїна Єльцина, згадуючи про той час сказала, що дотепер "багато людей не можуть до кінця зрозуміти того, що сталося", і висловила надію на те, що народи колишнього Союзу будуть жити разом. "Ми зможемо жити добре, тільки коли ми разом, тому що ні Заходу, ні півдню, ні півночі ми не потрібні. Можливо я занадто великий оптиміст, але я думаю, що цей час скоро прийде", - сказала Єльцина, повідомляють Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ