Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Земля блакитна, ніби апельсин" увійшла до програми Best of Fests найбільшого фестивалю документального кіно у світі IDFA

"Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик увійшла до престижної програми найбільшого фестивалю документального кіно у світі – IDFA. Добірка Best of Fests складається з тридцяти глядацьких хітів та призерів "Санденсу", Каннського, Берлінського та інших кінофестивалів світу. Про це повідомили у пресслужбі Держкіно.

Організатори відзначають особливу актуальність цьогорічної програми Best of Fests, адже кожен фестиваль проходить за надзвичайних обставин. Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA) відбудеться з 18 по 29 листопада у змішаному офлайн та онлайн-форматі.

"Земля блакитна, ніби апельсин" – повнометражний дебют режисерки та письменниці Ірини Цілик, який став справжньою документальною сенсацією. Фільм розповідає про сім’ю, яка живе в "червоній зоні" Донбасу, де воєнні дії тривають вже довгий час. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Світова прем’єра "Землі блакитної, ніби апельсин" відбулася у конкурсній секції World Documentary Competition кінофестивалю "Санденс", де стрічка отримала Премію за найкращу режисуру документального фільму. Українське кіно було вперше представлено у конкурсній програмі цього найвідомішого та найбільшого в США фестивалю незалежного кіно. Європейська прем’єра пройшла на 70-у Берлінському кінофестивалі в рамках програми Generation 14Plus, а українська – на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де "Земля блакитна, ніби апельсин" стала найкращим фільмом Національного та Міжнародного конкурсу. 

Фільм продовжує успішну фестивальну історію, зокрема, отримав Гран-прі та нагороду за "Найкращу операторську роботу" найбільшого польського фестивалю документальних фільмів Millennium Docs Against Gravity, нагороду як "Найкращий дебют" на кінофестивалі Biografilm в Італії, визнаний "Найкращим фільмом про права людини" на DokuFest у Косово та увійшов до офіційної програми престижних міжнародних кінофестивалів: CPH:DOX у Данії, Hot Docs у Канаді, MoMA Doc Fortnight у США та ще понад 40 інших фестивалів. Також стрічку відібрано до шорт-ліста Премії Європейської кіноакадемії у категорії "Найкращий документальний фільм". 

Стрічку створено українською продакшн-компанією "Альбатрос Коммунікос" (продюсерка Анна Капустіна) та литовською продакшн-компанією "Мунмейкерс" (продюсерка Гєдре Жицкіте) за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Литовського фільмоцентру та IDFA Bertha Fund (Нідерланди). Фільмування проходило у 2017-2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, а також у Києві. 

У широкий український прокат "Земля блакитна, ніби апельсин" вийде 26 листопада. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ