Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Жодна із парламентських сторін наразі не є зацікавленою у розпуску парламенту і проведенні дострокових виборів — Любомир Скочиляс

«Жодна із сторін, яка є учасником парламентського процесу станом на сьогоднішній день наразі не є зацікавленою у розпуску Верховної Ради України і проведенні дострокових виборів. Це в першу чергу стосується і Президента України та «Нашої України». Так само не надто зацікавленими у нових виборах є і Партія регіонів через власні рейтинги, адже враховуючи результати усіх соціологічних досліджень, вони не наберуть додаткових голосів та місць у парламенті на таких виборах, а навіть більше – значно втратять», — зазначив у коментарі «Гал-info» політолог Любомир Скочиляс, коментуючи вірогідність оголошення нових дострокових парламентських виборів в Україні.
«Більше у нових виборах зацікавлений БЮТ, але це теж умовна зацікавленість, тому зараз влада перебуває в їх руках, а дострокові вибори можуть позбавити їх влади на певний період. Адже Ющенко замість Юлії Тимошенко може поставити іншого в. о. прем’єра. Юридично, звичайно, це не дуже «чисто», але в українських реаліях — цілком можливо, тому Блок Юлії Тимошенко теж не надто зацікавлений у нових виборах», — сказав політолог.
«Нові вибори утворили б нових учасників політичного процесу. Могли б з’явитися з тої ж «Нашої України — Народної самооборони» нові суб’єкти політичного виборчого процесу. Плюс були б спроби створити націоналістичний проект за участю «Свободи» та КУНу. А це також загроза втратити кілька відсотків для Блоку Юлії Тимошенко, хоча вони б збільшили свій рейтинг, за соціологічними дослідженнями, однак тільки за умови, якщо б учасники виборчого процесу були ті самі, що є зараз у парламенті. Тому однозначної зацікавленості у дострокових виборах немає у жодної політичної сили в тому числі і у Президента Ющенка. Більш імовірний варіант виходу із кризи — переформатування коаліції. Деякі заяви, зокрема Президента, дозволяють говорити про це, як про один із варіантів, які розглядається як вихід із кризи. Варіантів переформатування коаліції теж може бути багато: можна говорити про переформатування в бік залучення Партії регіонів до коаліції із збереженням у ній Блоку Юлії Тимошенко. Тоді б були можливості перевести роботу Ради у конструктивне русло, однак БЮТ навряд чи погодитися на такий варіант , адже тоді вони втрачають домінуючу роль у коаліції. Варіант коаліції: Партія регіонів, НУНС і Блок Литвина матиме недостатню кількість голосів і ситуація може бути подібною до сьогоднішньої у голосуванні такої коаліції, яка була б дуже хиткою, адже комуністи чітко заявили, що не погодяться увійти у жоден формат коаліції із «Нашою Україною». Варіант коаліції: Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко — це ризикований крок збоку БЮТу, адже це фактична їх зміна позиції на політичний рикошет і суттєва втрата певної частини електорату. Тому такий варіант теж не є реальним, хоча його не слід відкидати. Найкращий варіант переформатування коаліції — це залучення до нинішньої коаліції Блоку Литвина, про що експерти уже давно говорили. Тоді була б достатня кількість голосів для прийняття необхідних рішень», — сказав Скочиляс.
«Навіть якщо домовляться усі політики, що Рада буде розблокованою і формати коаліції та опозиції залишаться без змін, то нинішня ситуація у парламенті періодично буде повторюватися. Відтак вихід або за зміною формату коаліції, або за оголошенням нових дострокових виборів. Цілком зрозуміло, що тривалий час працювати у сьогоднішньому форматі Рада 6 скликання не зможе і не буде», — резюмував політолог.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ