Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Жодних ризиків при випуску облігацій я не бачу – Олег Синютка

„Жодних ризиків при випуску облігацій я не бачу. На сьогодні активи міста становлять близько 30 млрд грн, і в 1600 раз перевищують зобов’язання територіальної громади. Окрім того, протягом 2001-2006 років доходи загального фонду міста зросли в 3,5 раза. Можливість дефолту практично виключена”, – стверджує директор департаменту з питань економічної політики Львівської міської ради Олег Синютка.
   Також, за словами Олега Синютки, муніципальні облігації є більш ефективні, ніж отримання кредитних ресурсів і більш ефективні, ніж відчуження комунального майна.  Оскільки, згідно з розрахунками, при однаковому фінансуванні бюджету розвитку за рахунок запозичень і за рахунок продажу майна  місто отримує  економічний ефект, який співрозмірний з коштами, залученими від випуску муніципальних облігацій. Без запозичень  для наповнення дохідної частини бюджету потрібно реалізувати 375 тис. кв м   об’єктів нерухомості, а з запозиченнями – 332 кв. м. Окрім того, вибір андеррайтера буде шляхом відкритих публічних торгів – виграє той, хто запропонує менший відсоток за ослуговування облігацій, – не більше 8-9%. Андеррайтером може бути будь-який банк, який є резидентом України. До кінця лютого кредитний рейтинг буде визначений, а на початку квітня вже планується випустити облігації.
 „На сьогодні повністю передані документи на визначення кредитного рейтингу міжнародній фірмі „Standart Poorz”. Я думаю, нам нададуть кредитний рейтинг рівня „А” по національній шкалі, і „ВВ” по міжнародній. Це досить високий кредитний рейтинг, який забезпечить від 10% річного доходу тому, хто викупить муніципальні облігації, а місто натомість зекономить суму, еквівалентну сумі випуску”, – зазначив Олег Синютка.
Нагадаємо, що 19 жовтня Львівська міська рада затвердила ухвалу „Про наміри запозичення до міського бюджету м. Львова”, згідно з якою заплановано погодити умови випуску облігацій місцевої позики в розмірі 92 млн грн на 5 років з процентним доходом не більше 12%. Для випуску облігацій місту потрібно отримати кредитний рейтинг, дозвіл Міністерства фінансів та провести публічні торги для вибору андеррайтера для їх   розміщення. Запозичення здійснюються з метою використання для цілей міста і становлять дохіду частину бюджету розвитку міста на 2007 рік, який досі не прийняли.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ