Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Журналісти пікетуватимуть Апеляційний суд через «Ворога преси» та судове свавілля

Завтра, 15 лютого, львівські журналісти планують провести пікетування Апеляційного суду Львівської області. Акція почнеться об 11.30 за адресою пл. Соборна, 7.

Цього дня (о 12.00)  у суді буде розглядатися апеляційна скарга на рішення Шевченківського районного суду Львова від 25 листопада 2016 року  про часткове задоволення позову  професора юридичного факультету  ЛНУ ім. Івана Франка Людмили Луць, якій, нагадаємо, в 2015 році було присвоєно антизвання «Ворог преси».

Йдеться про  позов щодо «захисту честі та гідності, ділової репутації і стягнення моральної шкоди», який  університетським посадовцем було заявлено, зокрема, до журналіста Віктора Корнієнка, ТзОВ «Агенція регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо», Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України – на загальну суму 110 тис. грн.

Цивільна справа за цим позовом у Шевченківському райсуді розглядалася майже два роки – суддею Валентиною Свірідовою. У результаті рішення було ухвалено на користь Людмили Луць (відповідачів суд зобов’язав опублікувати «спростування» частини інформації, що містилася в публікації Віктора Корнієнка, а також стягнути з них в користь позивача відшкодування моральної шкоди, судовий збір та витрати на експертизу  на загальну суму понад 27 тис. грн.).

При цьому (ухвалюючи зазначене рішення) суддя Валентина Свірідова допустила ряд грубих порушень норм чинного законодавства: не з’ясувала обставин справи, керувалася неприпустимими доказами, незаконно та безпідставно звільнила позивача від доказування та прийняла на віру його доводи, проігнорувала основні принципи цивільного судочинства – законності, змагальності, рівності сторін.

Львівські журналісти рішення суду про часткове задоволення позову Людмили Луць розцінили як незаконне та необґрунтоване, до Апеляційного суду Львівської області було подано апеляційну скаргу.

За дивним збігом обставин, дана скарга потрапила на розгляд до судді Романа Савуляка, який, як зазначено в його електронній декларації, є головою Державної екзаменаційної комісії на юридичному факультеті Львівського національного університету ім. Івана Франка  та отримує за це заробітну плату за сумісництвом. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ