Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Життя звільненої Дружківки: у місті "царюють" чиновники-сепаратисти, а патріоти збираються у підпіллі. Відео

Частина Донбасу, яку звільнили від окупантів ще півроку тому, і далі потерпає від сепаратистів. У десятках міст та селищ заправляють люди, які допомагали терористам, кликали на псевдорефендум і цькували все українське, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Так, у місті Дружківка Донецької області тамтешню газету досі друкують в окупованому Донецьку, а українські активісти на вільній території мусять зустрічатися ледве не підпільно.

Зокрема, декан одного з місцевих технікумів Віктор Баштовий зустрічає проукраїнських активістів в стінах закладу лише ввечері після занять. І це при тому, що Дружківку звільнили ще півроку тому, хоча все українське тут досі вважається ворожим і переслідується владою. 

Депутат міської ради і директор школи Тетяна Кулік стверджує, що в місті "є купка опозиціонерів, які дорікають владі".

Але усі головні місцеві сепаратисти з часів "днр" обіймають керівні посади.

Таким є мер Дружківки Валерій Гнатенко. На проросійських мітингах він виступав за підняття прапора Росії на міською радою. Саме завдяки владі до міста увійшли терористи.

Усе почалось минулої зими, коли на одному з мітингів Гнатенко кричав, що на Майдані зібрались ледве не біси.

В лютому 2014 року невеличка група дружківчан вийшла пом'янути безневинно розстріляних у центрі Києва, але їх атакували місцеві "титушки".

А вже у березні мер Гнатенко почав агітацію за Росію. Врешті над міськрадою здіймається триколор, містян кличуть на референдум. У Дружківському палаці піонерів розпочалась перша прес-конференція лідерів так званої новоросії, на якій були присутні усі чиновники міськвиконкому.

Проте сьогодні в цьому ж палаці влаштовують концерт для українських військових. Мер Гнатенко не соромиться виходити на сцену і кричати "Героям слава". "Дружківка - частина України і буде її навіки", - переконаний Валерій Гнатенко, який тисне руки солдатам. Щоправда, ті мерові та його чиновникам не надто вірять.

На думку силовиків, якщо людина зрадила раз, то вона це зробить вдруге.

За словами мера Дружківки, на співпрацю з сепаратистами він пішов, тому що нібито не міг залишити людей один на один у біді. Він пояснює, що підіймав над містом ворожий прапор під загрозою життя. Хоча де там була та загроза, адже на відео не було жодного автоматника. 

Але в місті є ті, хто не боявся йти проти сепаратистів і чиновників-зрадників.

Таким, зокрема, є місцевий пенсіонер Анатолій Водолазький. Він у часи "днр" вийшов з українським прапором до пам'ятника Леніну. Але простояти там зміг лише 10 хвилин, тому що його забрали бойовики.

"Я їхав маршртукою №121, а в тій будівлі (показує на міськраду) був Валерій Сергійович Гнатенко, який приймав терористів. Ледве не цілувався з ними", - згадує чоловік.

Його кілька діб тримали в місцевому "гестапо" і жорстоко били. Чоловік знайшовся незабаром. Кати спочатку збиралися його застрелити, але потім жорстоко побили, не залишивши жодного зуба. Звільнитися йому вдалося дивом, коли бойовики  змусили в'язнів вантажити пісок для блокпостів. Про мужність чоловіка тоді ніхто у місцевій пресі так і не написав.

При цьому муніципальне видання "Дружковский рабочий" виходило якийсь час із прапором "днр".

У той час головний редактор газети Борис Южик на нарадах у міськвиконкомі відстоював ідеї терористів. У виданні писали про те, що Україна ніколи не мала власної державності.

Сьогодні ж у міському бюджеті на фінансування цієї газети закладено півмільйона гривень.

Южик стверджує, що газету видавав під примусом, а бойовики протримали його в підвалі чотири доби.

Як стверджує начальник Дружківської міліції, 25 людей на сьогодні оголошено в розшук, 30 осіб, які стояли на блокпостах терористів, скоювали злочини, заарештовано. Але за сепаратизм не покараний жоден із чиновників, включаючи мера.

Крім того, стало відомо, що перед виходом сюжету в ефір канал "1+1" зник із місцевого кабелю. Всі, з ким говорила кореспондент Галина Сергеєва, стверджують - це команда мера, той боїться втратити посаду.

Мовлення каналу відновили лише надвечір, але найбільш зацікавлені його глядачі не змогли побачити сюжет.

Що сталося і чи випадкова така точкова операція, з'ясовується.

Як повідомлялося раніше, прокурор Дружківки за статусом "добровольця" ховається від люстрації.

ТСН


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ