Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Зі 107 справ, які НАБУ скерувало до суду, було винесено лише 19 обвинувальних вироків

Національне антикорупційне бюро України скерувало до суду 107 кримінальних проваджень. Поки що лише щодо 19-ти з них суд виніс обвинувальний вирок. Ще 42 справи на стадії розгляду, а щодо 38 розгляд взагалі не розпочато.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Про це сьогодні, 9 лютого, під час брифінгу повідомив директор Львівського теруправління Тарас Лопушанський, передає кореспондентка Гал-інфо.

Серед причин затримки – зайнятість суддів, неможливість формування колегії суддів, проблеми з визначенням підсудності та неявка учасників процесу.

За словами Тараса Лопушанського, після початку діяльності НАБУ корупціонери, а також особи, які планували здійснити злочин, зрозуміли, що будуть спіймані. Однак для того, щоб у черговому корупційному скандалі поставити крапку, потрібне також відповідне рішення суду. Доки суд не визнає особу винною у вчинені правопорушення, доти вона не вважається корупціонером.

«Безумовно, діяльність НАБУ дає позитивні результати – час змінився і громадяни знають, що будуть затримані і притягнені до відповідальності в разі здійснення неправомірних дій. Однак також важливо, щоб суд виніс справедливий і обґрунтований вирок. Це, безсумнівно, дуже важливий крок на шляху до запобігання чи боротьби з корупцією», - наголосив Тарас Лопушанський.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Він також розповів, що за ІІ півріччя 2017 року до суду було скеровано 29 кримінальних проваджень – 27 обвинувальних акти та 2 з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.

Крім цього, директор Львівського ТУ зазначив, що завдяки роботі детективів Нацбюро державі було відшкодовано понад 253 млн гривень (177 млн з них - у 2017 році). НАБУ також зуміло попередити розкрадання державних коштів на суму 2,25 млрд гривень. Сума завданих державі збитків щодо тих кримінальних проваджень, які перебувають на розгляді детективів НАБУ (а їх є майже 490), оцінюється в понад 150 млрд гривень.

На запитання журналістів щодо ситуації у Західному регіоні, директор теруправління відповів, що зараз у суді розглядають 5 гучних кримінальних справи. Крім цього, є 7 справ, зареєстрованих після звернення громадян. Поки що детективи НАБУ займаються їхнім розслідуванням. Загалом за ІІ півріччя 2017 року Львівське теруправління отримало понад 430 звернень від громадян.

У Львівському теруправлінні НАБУ розповіли, на кого найчастіше скаржаться громадяни

Довідка

Львівське ТУ НАБУ було створено у серпні 2016 року. З моменту створення призначений був лише директор, Тарас Лопушанський. Формування штату детективів завершилось лише через рік - у серпні 2017 року. Юрисдикція Управління поширюється на 8 областей Західної України – Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Ужгородську, Чернівецьку, Хмельницьку, Рівненську та Волинську.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ