Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зібран-Цибран, або Як приховати своє минуле за двома літерами

Андрій Зібран - практично невідома нікому постать львівської політики. У нього немає політичного минулого або ж популярного суб'єкту висування. Втім Зібран, зважаючи на величезну кількість зовнішньої реклами, розраховує на хоч якийсь результат на парламентських виборах. Гал-інфо вирішило розібратись, хто такий Андрій Зібран, які в нього зв'язки та яким було минуле цього політика.

Минулого тижня Андрій Зібран здивував львів’ян своєю несподіваною появою серед лідерів на 115-ому виборчому округу. Він разом із кандидаткою від «Слуги народу» Катериною Шубкою отримали по 11 та 12 відсотків підтримки від мешканців Сихова, Личакова та Винник. Ця пара, на диво, значно випередила більш досвідчених політиків, таких як Михайло Хміль, Юрій Михальчишин чи Володимир Квурт.

Але, як виявилось, це соціологічне дослідження складно вважати дзеркалом електоральних симпатій округу. Аналіз проводила Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи», яку ресурс texty.org.ua вніс до переліку псевдосоціологів. Соцопитування та екзит-поли ППІ часто мали характер замовних та недостовірних.

Результати дослідження псевдосоціологів з "Передових правових ініціатив"

Втім, нас це не здивувало. Нерейтингові та маловідомі політики часто використовують псевдосоціологів, щоб штучно підняти свій рівень підтримки. Нас більше зацікавила постать Андрія Зібрана, про якого раніше практично ніхто не чув. Але тут раптом кандидат вирішує скористатись послугами сумнівних соціологів та штучно підняти шум навколо своєї, як потім виявиться, нескромної персони. І йому це вдалось. Реакція у соцмережах на результати соціодослідження була бурхлива.

Крім того, різного роду реклами та агітації від Андрія Зібрана також достатнього, що наштовхує на питання – звідки на це все кошти? Але про все по порядку.

Зібран та Цибран.

Насправді в нашого канидата два прізвища – Зібран та Цибран. Раніше він був Цибраном, але перед виборами вирішив чомусь трішки зашифруватись. Ось, наприклад, акаунти Зібрана та Цибрана в російських соцмережах. Людина та сама, дати народження збігаються, але прізвища чомусь різні.

Цікаве й те, що Андрій Цибран у 2015 році був головою ініціативної групи Об’єднання «Самомопіч» у Шевченківському районі Києва. Він засвітився у сюжеті про відкриття у офісу та кілька разів буд згаданий у постах у Facebook.

Андрій Цибран - активіст Об'єднання "Самопоміч"

Також тут треба звернути увагу на дві структури – на ГО «Народні герої» та на львівську парторганізацію партії «Народні герої». Співзвучні назви, але суть організацій – різна. Мати дві структури – партію та громадську організацію – це свого роду політичне «чітерство». Можна, приміром, організовувати різноманітні акції піару під прикриттям ГО, назва якої звучить як партія. Або ж іти на вибори не як кандидат від полісили, а просто як громадський активіст певної ГО. Так робили багато політиків, оскільки слово «партія» у багатьох виборців викликає негативні асоціації. Приміром, «Самопоміч» як партія утворилася лише в 2012 році, хоч до того ця назва була відома всьому Львову. Або ж «Народний контроль», який існує як громадська організація і як партія. І навіть як телепрограма.

Отож, ГО «Народні герої» три роки тому заснував Андрій ЦИБРАН, а в львівській парторганізації партії «Народні герої» вже Андрій ЗІБРАН є уповноваженою особою. Саму партію «Народні герої» було теж зареєстровано три роки тому. Співзасновницею політсили є відома на Львівщині Лідія Котеляк, на якій ми трохи зупинимось.

Мати обох синів

Життя Лідії Котеляк було тісно пов’язане із партією «Батьківщина». У 2008 році вона вступила в політсилу, невдовзі стала заступницею голови обласної парторганізації. У 2012 стала народною депутаткою, а в 2014 була виключена з «Батьківщини» за «зраду партійних інтересів». Після цього Котеляк двічі очолювала Державну міграційну службу Львівщини. Останнє призначення було на початку цього року. Деякі ЗМІ писали, що воно відбулось не без сприяння очільника МВС Авакова, з яким в неї дружні стосунки. Крім того, Котеляк була членкинею «Народного Фронту» і навіть балотувалась від БПП до Львівської облради.

У Лідії Котеляк дивна ситуація із сім’єю. В офіційній декларації зазначено, що члени її сім’ї – це чоловік Едуард та син Володимир. Втім, є джерела, які пишуть, що її синів двоє або троє. Це, наприклад, «Вікіпедія» або різного роду біографічні веб-сторінки.

Одним із синів є Андрій ЦИБРАН, про що теж свідчать кілька джерел. Цибран був помічником Котеляк у Верховній Раді VII скликання. Також Цибран та Котеляк є засновниками ГО «Історія життя». Ця організація у 2015 році виграла  тендер на чверть мільйона гривень на психологічну реабілітацію учасників АТО. Що цікаво, вже Андрій Зібран на своїй сторінці у Facebook у як канадидат у депутати хизується своїми досягненнями, де, зокрема говорить про певний центр «Перспектива», де соціально незахищені отримують допомогу. Дивним, чином логотипи ГО «Історія життя», співзасновником якої є ЦИБРАН та центру «Перспектива», через який піариться ЗІБРАН є вельми схожими.

Дві громадській організації, до яких причетні нібито різні люди - Цибран та Зібран. Але чомусь логотипи та шрифти ідентичні...

Тепер розберімось, що пов’язує Котеляк та Зібрана. Окрім того, що Зібран є членом партії, яку заснувала його мати, їх поєднує ТзОВ «Антина», що задеклароване на чоловіка Котеляк – Едуарда. Сама Лідія Котеляк раніше там працювала. За даними ресурсу Opendata Андрій Зібран втратив статус кінцевого бенефіціарного власника наприкінці минулого місяць на користь Цибран Ольги, яка, найімовірніше є дружиною Зібрана-кандидата.

Скрін зі сторінки Ольги Цибран, де вона робить репост передвиборчого посту Андрія Зібрана

Доволі дивна ситуація. Два різні прізвища, втім безліч речей, які вказують на те, що Зібран і Цибран – одна людина, що так і є. Очевидно, що Цибран – прізвище давніше. Сторінка Цибрана у соцмережі «Однокласники» була активна ще в 2008 році, Цибран же і був помічником нардепки-Котеляк у 2012, тоді як Зібран з’явився тільки в 2016 як засновник ГО «Народні герої», а в соцмережі лише «Вконтакте» з 2014-го. З якою метою Цибран напередодні виборів різко перетворився в Зібрана до кінця незрозуміло, втім у нас є певні здогадки.

Бізнес в окупованому Криму

Загалом Андрій Цибран є засновником та керівником кількох організації. Вище ми писали про ГО «Народні герої» та ГО «Історії життя», де співзасновницею є Лідія Котеляк. Окрім того, Цибран є керівником ГО «Країна без наркотиків» та засновником ТзОВ «Біг лейк». Втім, найцікавіше – це ТзОВ «Азовський бриз» - підприємство, яке зареєстроване в Криму, в місті Щолкіне в середині 2013 року. Одним із співзасновників був Андрій Цибран, на якого припадає 50% статутного капіталу. «Азовський бриз» займається переробкою та консервуванням риби, ракоподібних і молюсків. Після анексії Росією Кримського півострова підприємство продовжило свою роботу і в червні 2014 року отримало «основний державний реєстраційний номер» Російської Федерації. Ми з’ясували, що «Азовський бриз» ще два роки після анексії отримував мільйонні прибутки (див. ліву колонку). Але фінансових звітів цього підприємства після 2017 року ми не знайшли.

Зверху в лівій колонці дані за 2016 рік. Нижче підвердження того, що Цибран є співзасновником підприємства в окупованому Криму

Власний бізнес та активи родичів

На сайті ЦВК зазначається, що Андрій Зібран є директором ТОВ «Львівська вода», що зареєстрована на Городоцькій, 224. На сайті цієї компанії дуже мало інформації. Немає ні цін на продукцію, ні місць продажу столової води, що є спеціалізацією ТОВ «Львівська вода». Також немає характеристики продукту та даних про вміст, наприклад, мінералів або ж місце добування. Є лише коротка інформація та контакти чотирьох регіональних представників, одним із яких є Андрій Зібран. Але зв'язатись за вказаним номером, на жаль, не вийшло.

Дані із сайту "Львівської води"

Зате на платформі YouControl ми знайшли два судові накази про стягнення з ТОВ «Львівська вода» спочатку 48 тис., а потім 34 тис. гривень. Перше стягнення було по угоді про надання логістичних послуг, друге –  за договором транспортно-експедиторського обслуговування. Обидва на користь ТзОВ «Рабен Україна», що є логістичною компанією міжнародного рівня, а в Україні має філії.

Вищезгаданий номер, який був вказаний на сайті «Львівської води», також фігурує в оголошеннях про продаж готельного комплексу «Отаман Резорт» (стара назва «Веселі пеньки») в селі Пасіки Зубрицькі та автомобіля Mercedes-Benz S 320 2000, фото якого зроблені якраз на території готельного комплексу.

Машина на території готельно-ресторанного комплексу. І машину, і готельно-ресторанний комплекст продає одна людина - Цибран або ж Зібран.

Минулого року в ресторані, який продає Зібран отруїлось четверо людей. А його власником виявились два ФОПи – один з яких це ФОП «Котеляк В.Е.», тобто чолові матері кандидата Зібрана Лідії Котеляк. Крім того номер нібито Зібрана прив’язаний і до Цибрана.

Номер засвітився ще раз. Тут вже точно Цибран. Так само як у "Львівській воді" був точно Зібран.

В історії з Цібраном-Зібраном дуже багато відсутніх пазлів. Ми користувались інформацією лише з відкритих джерел, втім і без глибшого розслідування видно, що Андрій Зібран багато що хотів приховати, змінивши дві бувки у своєму прізвищу. Наприклад, бізнес в Криму або ж родинні зв'язки з Лідією Котеляк. Проте, як бачимо, сховати деталі своєї біографії від журналістів Цибрану-Зібрану не дуже вдалось. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ