Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

З’їзд регіональних громад судиться з Верховною радою через місцеві вибори

Понад сто громадських організацій з усіх регіонів України подали сьогодні колективний позов до Окружного адміністративного суду Києва на рішення Верховної Ради від 16 лютого про скасування запланованих на 30 травня 2010 року місцевих виборів. Рішення про колективне оскарження постанови Верховної Ради України про скасування місцевих виборів підтримали учасники з’їзду регіональних громад, яке відбулося у середу 24 лютого 2010 року у Києві, – повідомили організатори з’їзду.

 

Як заявив один з ініціаторів з’їзду, голова громадської організації «Громадський Форум Івано-Франківська» Юрій Соловей,  «з кожним днем все більше громадських організцій в регіонах зголошуються до оскарження постанови Верховної Ради про відміну місцевих виборів у судовому порядку, а це значить, що кількість судових позовів зростатиме з кожним днем».

 

Окрім того, сьогодні на адресу новообранного Президента України Віктора Януковича надійшло звернення від регіональних громадських організацій, правозахисників та політичних партій з проханням подати зверенння до Конституційного Суду України з конституційним поданням стосовно невідкладного розгляду питння щодо відповідності Конституції України № 1889-VI від 16.02.2010 р. «Про визнання недійсною Постанови ВРУ від 20.10.2009 р. «Про призначення чергових виборів місцевих рад та сільських, селищних та міських голів в 2010 році».

 

Подібне звернення представники громадських організацій надіслали голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, головам фракцій парламенту з вимогою на найближчому пленарному засіданні ВРУ скасувати вищевказану Постанову та забезпечити проведення чергових місцевих виборів 30 травня 2010 року. Внести зміни до Закону України «Про вибори депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних та міських голів»  згідно з якими скоротити термін проведення виборчої кампанії до 60 днів.

 

У разі якщо ні Окружний адміністративний Суд не прийме рішення про відміну постанови Верховної Ради а Президент України та Верховна Рада України не відреагують на звернення, регіональні громадські організації та правозахисники будуть змушені створити громадський спротив рішенню ВР щодо відміни місцевих виборів та розпочати всеукраїнський збір підписів за відміну цього рішення. Вже з наступного тижня громадські організації з усієї України можуть провести  пікетування будівель Верховної Ради України, Адміністрації Президента та Окружного адміністративного суду та розпочати всеукраїнські акції протесту.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ