Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал

Злочини проти Майдану розслідуватиме окремий підрозділ Генпрокуратури

У Генеральній прокуратурі з’явився Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, скоєні під час Революції Гідності 2013-2014 років.

Про це повідомила УП з посиланням на Генпрокуратуру.

Відповідний наказ підписав генеральний прокурор Руслан Рябошапка 21 жовтня.

У новому Департаменті буде три відділи, але не вказано, які саме.

Також повідомляється про ліквідацію управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії.

Цьому передувала заява Рябошапки 9 вересня про необхідність аудиту справ про злочини проти учасників "Революції гідності".

У справі Майдану є кілька епізодів застосування насильства до протестувальників та журналістів. У ніч на 30 листопада 2013 року у центрі Києва жорстоко розігнали мітингувальників – переважно студентів. 19 січня 2014 року загострилася ситуація сутичками на Грушевського – і 22 січня сталися перші жертви. 18 лютого в урядовому кварталі відбулися криваві сутички, 20 лютого 2014 року на Майдані розстріляли людей.

До "Небесної сотні" – загиблих тоді протестувальників – відносять понад 100 осіб.

У 2015 році Сергій Горбатюк заявляв, що розгін активістів Євромайдану 30 листопада 2013 року ініціював екс-президент Віктор Янукович, а організували його екс-голова МВС Віталій Захарченко та тодішній секретар РНБО Андрій Клюєв.

Восени 2018 року Горбатюк ініціював нову експертизу, хоча говорив, що більша частина з 4700 злочинів проти Майдану уже розслідувані: було повідомлено про підозру 442 особам, винесено 9 вироків.

А влітку 2019 року Горбатюк заявляв, що нове управління Генеральної прокуратури може зруйнувати механізм розслідування справ Майдану.

Організатори масових вбивств мітингувальників досі не названі та не покарані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ