Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зміна місця реєстрації онлайн — вже доступна на порталі та в застосунку Дія

Завдяки цифровізації змінюємо застарілу систему інституту прописки. Відтепер українці зможуть змінити зареєстроване місце проживання за 15 хвилин — без зайвих довідок, ходіння державними установами і спілкування з чиновниками. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Послугу реалізували спільно з Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством оборони України, Міністерством юстиції України та Державною міграційною службою України.

Для цього ми з командою Мінцифри та ДМС перевели реєстри територіальних громад в електронну форму, а їх пов’язали в єдину базу даних. Уже зараз реалізовуємо експериментальний проєкт, до якого приєднаються Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Кривий Ріг та Маріуполь. А впродовж року послуга буде доступна всій країні.

Зараз послугою можна скористатись у Дії тільки власникам ID-карток. Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, після ухвалення якого реєстрація місця проживання онлайн буде доступна всім українцям: незалежно від того, який паспорт вони мають — паперовий або ID-картку.

Крім того, цим законопроєктом буде скасований “штамп про прописку” в паспорті і довідку про місце реєстрації — той самий папірець, який зараз з собою носять власники ID-картки. Також плануємо відв’язати зареєстроване місце проживання від багатьох життєвих ситуацій, де воно справді непотрібне.

Щоб скористатися послугою через Дію, ви заповнюєте заявку до 15 хвилин. Якщо ви проживаєте у власному житлі, то підтвердження прийде автоматично. Якщо орендуєте — власник повинен підтвердити ваш запит, який він отримає у Дії через сповіщення. Житло має бути внесено до реєстру нерухомого майна. Інформація про нове місце проживання автоматично з'явиться в реєстрі. До того ж ваша попередня реєстрація одразу анулюється. Послуга буде надана протягом доби.

Дякуємо донорам та партнерам, які підтримали цю послугу та курс України на цифровізацію загалом. Серед них EGAP, SURGE, Міністерство оборони України, Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України та Державна міграційна служба України. Кожна з презетованих послуг на Diia Summit 2021 — наше спільне досягнення і робота великої команди, яка над ними працювала. Разом з вами ми будуємо цифрову державу з найзручнішими та найшвидшими онлайн-послугами.

Оновлюйте мобільний застосунок Дія або заходьте на портал, щоб скористатись послугою.

Другий Diia Summit відбувся 17 травня в межах форуму Україна 30. Цифровізація, де ми презентували понад 10 нових революційних послуг, якими вже можна користуватися у Дії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ