Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зміцнювати гривню ще рано, – НБУ

Національний банк, який щоденно здійснює інтервенції з придбання надлишкового обсягу пропозиції інвалюти на міжбанківському валютному ринку і тим самимстримує зміцнення гривні, вважає передчасним значне посилення національної валюти, незважаючи на перевищення обсягу пропозиції над попитом на міжбанку. Про це під час засідання фінансового прес-клубу "Антикризові стратегії для України: як відновити кредитування економіки" заявив заступник директора департаменту монетарної політики НБУ Олександр Арсенюк.

"Говорити про те, що настав час зміцнювати курс (гривні), поки не можна", - сказав він.

Таку позицію регулятора Арсенюк мотивував тим, що економіка ще повністю не подолала наслідки кризи, а приплив валюти в країну не є стійким і стабільним.

"Рано говорити, що економіка запрацювала на всі 100% і стабільно йде виручка від експортерів. Крім того, обсяг інвестицій ще малий", - сказав він.

У зв'язку з цим НБУ вважає найбільш правильною тепер стратегію підтримки стабільності курсу гривні, без допущення будь-яких різких коливань.

"НБУ бачить своє завдання в утриманні курсу від значних коливань", - сказав Арсенюк.

Він також відзначив тенденцію притоку депозитів фізосіб - з початку 2010 року, за його даними, обсяг таких вкладів збільшився на 10%, при цьому темпи приросту гривневих депозитів втричі випереджають темпи приросту валютних.За словами банкіра, це свідчить про підвищення довіри до національної валюти.

Нагадаємо, що протягом останніх тижнів НБУ викуповує надлишок пропозиції доларів на міжбанку за курсом 7,9250 гривні за долар, стримуючи таким чином зміцнення курсу гривні більше цього рівня, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ