Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Змови виробників олії на ринку немає – експерт

Змови виробників олії немає – ріст цін зумовлений економічними факторами, а антимонопольне розслідування АМКУ проти виробників олії, що підвищили ціни на свою продукцію, є нічим іншим як виправданням уряду за неможливість врегулювати ситуацію з ціновим ростом та спробою перекинути все на спекуляції. Про це в коментарі «Гал-info» заявила експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ганна Кузнєцова, коментуючи зростання цін на продовольчі товари.
Як вважає Кузнєцова, собівартість виробництва олії та інших груп товарів в Україні постійно підвищується, і виробники фізично не можуть «заморожувати» ціни, оскільки тоді вони зазнаватимуть збитків. Серед факторів що впливають на ріст цін, експерт називає підвищення цін на паливо-мастильні матеріали, газ та зарплати працівникам, ріст світових цін на олію, а також відсутність реконструкції на виробництвах, а відтак їх високу енергозатратність.
Коментуючи ситуацію з ростом цін на м’ясо, експерт зазначила що крім загальних факторів, на ріст цін вплинуло збільшення затрат м’ясовиробників на корми для тварин, які постійно дорожчають. Аналогічна ситуація з ростом цін на хліб – ціни на нього зросли в основному через подорожчання зерна.
Як вважає Кузнєцова, уряд нічого не зможе зробити зі зростанням цін. «Застосоване урядом ручне регулювання ситуації на ринку, а саме підписання меморандумів з виробниками м’яса та олії в минулому році дало ефект лише на недовгий проміжок часу, оскільки через об’єктивні фактори стримати ріст цін на продовольство довго не можливо. Тому треба призвичаюватися – все поступово дорожчатиме», – каже експерт.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ