Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Знайдено компроміс щодо тексту оголошення про допуск іноземців до конкурсу голови НАБ, - Бутусов

Знайдено компромісні рішення по тексту оголошення про допуск іноземців до конкурсу. Оголошення буде зроблено у встановлені терміни - сьогодні ввечері. Член комісії, генеральний директор Європейського управління по боротьбі з шахрайством Джованні Кесслер підтримав одну з редакцій нашого оголошення, яка не обмежує допуск іноземців до конкурсу. Про це на Фейсбук написав Юрій Бутусов.

Подаємо повідомлення мовою оригіналу.

"Найдены компромиссные решения по тексту объявления о допуске иностранцев к конкурсу. Объявление будет оглашено в установленные сроки - сегодня вечером. Член комиссии, генеральный директор Европейского управления по борьбе с мошенничеством Джованни Кесслер поддержал одну из редакций нашего объявления, которая не ограничивает допуск иностранцев к конкурсу.

Сегодня в 18.00 третье заседание конкурсной комиссии по выборам главы НАБ. Главный вопрос - окончательное голосование за текст объявление о конкурсе, где самым спорным вопросом является вопрос о допуске иностранцев. Объявление должно быть опубликовано по решению комиссии сегодня. Учитывая возможную угрозу обжалования результатов конкурса, комиссия приняла решение доработать формулировку о допуске иностранцев. Объявление до сих пор официально не опубликовано, поэтому такая возможность у нас есть, рабочий процесс продолжается. Но сегодня объявление как мы и планировали будет опубликовано на сайте президента.

Предложения внесли члены комиссии Иосиф Зисельс, Александра Яновская и юристы Администраци президента. Вот письмо Зисельса:

Варіант 1. (виходячи зі стенограми и результатів голосування членів комісії):

«4. Згідно зі статтею 6 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" Директором Національного антикорупційного бюро України може бути громадянин України (кандидати-іноземці можуть прийняти участь у конкурсі додавши до необхідного пакету документів клопотання на ім’я Президента України про отримання громадянства)».

Варіант 2. (пропонується правниками АП та за суттю співпадає з підходами декотрих експертів):

«4. Згідно зі статтею 6 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" Директором Національного антикорупційного бюро України може бути громадянин України (кандидати-іноземці можуть подавати документи для участі у конкурсі за умови, якщо не пізніш ніж на останній день подачі документів вони будуть прийняті до громадянства України)»

Виходячи з вищезазначеного дозвольте мені запропонувати вам компромісний варіант п.4, який, на мій погляд, вирішує проблему:

Варіант 3 (компромісний):

«4. Особою, що претендує на участь в конкурсі може бути громадянин України або іноземець (Іноземці можуть також бути претендентами на участь у конкурсі, додавши до необхідного пакету документів копію клопотання на ім’я Президента України про отримання громадянства. Пакет документів іноземця може остаточно розглядатися КК після отримання підтвердження про набуття згаданим іноземцем українського громадянства)».

Вот письмо Яновской:

"4. Згідно зі статтею 6 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" Директором Національного антикорупційного бюро України може бути особа, яка:
1) має громадянство України (іноземці, які подали документи для участі у конкурсі, мають бути прийняті до громадянства України до закінчення строку подачі документів на конкурс);

4. Згідно зі статтею 6 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" Директором Національного антикорупційного бюро України може бути особа, яка:
1) має громадянство України (іноземці, які подали документи для участі у конкурсі, мають бути прийняті до громадянства України до винесення Конкурсною комісією рішення про призначення співбесіди із відібраними кандидатами)";

А вот позиция члена комиссии, Giovanni Kessler, который ознакомился за воскресенье с отредактированным текстом объявления и дал оценку нашей общей работе:

"Шановні колеги,

Дякую Вам за результативну спільну працю над текстом оголошення!
Загалом, текст оголошення мені видається прийнятним.
В мене є дуже короткий коментар, який стосується виключно одного пункту - вимоги щодо громадянства для кандидатів на посаду Директора НАБ. 
Як на мене, в редакції Адміністрації Президента цей пункт прописаний абсолютно у відповідності із законом, тому я підтримую саме цю редакцію, а саме:

«4. Згідно зі статтею 6 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" Директором Національного антикорупційного бюро України може бути громадянин України (кандидати-іноземці можуть подавати документи для участі у конкурсі за умови, якщо не пізніш ніж на останній день подачі документів вони будуть прийняті до громадянства України)»

На жаль, я завтра не зможу бути присутнім на засіданні, але бажаю Вам успіхів у прийнятті остаточного рішення щодо тексту оголошення.

З повагою,

Джованні Кеcслер".

Думаю, сегодня мы решим проблему объявления. Но это не снимает ответственности с народных депутатов доработать закон.

В общем в 18.00 увидите по трансляции, какая окончательная редакция будет утверждена. Несмотря на панические сообщения Vitaliy Shabunin в стиле "всепропаловсеслилипозор", думаю, что текст, который будет в конечном итоге не сможет быть никем оспорен. А к паническим крикам и обвинениям отношусь нормально, и с уважением. Потому что считаю, что учитывая особую важность избрания главы НАБ, и то, что это первый в истории Украины прецедент избрания кандидатов силами общественности, то, что мы впервые отрабатываем процедуру, которой не существовало никогда раньше, и то, что мы провели всего лишь второе заседание, в обществе может и должна существовать самая острая критика и самое внимательно отношение к каждому шагу и каждому действию членов комиссии. Мы работаем на результат, и только это имеет значение. Критика только помогает".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ