Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Знайдено нову дату заснування Львова – 1240 рік

У французькому латиномовному стародруці 1240 рік названо роком заснування Львова. Кандидат філософських наук, науковий співробітник відділу історії Середніх віків Інституту українознавства ім.. Івана Крип’якевича Національної академії наук України Іван Паславський сьогодні, 13 квітня, під час прес-конференції повідомив, що йому вдалося віднайти письмову згадку про дату заснування Львова.

 

У французькому латиномовному стародруці «Oriens christianus» («Християнський схід») за 1740 рік записане таке повідомлення: «Леополіс або Львів, центр воєводства поблизу Польщі, що як повідомляють, був заснований князем русинів Левом 1240 року над річкою Полтвою і біля підніжжя гори». Автором цих рядків є французький домініканець Мішель Лє Кієн, котрий знав латинську, старогрецьку і старослов’янські мови і добре орієнтувався у давньоруських та візантійських письмових джерелах.

 

Іван Паславський заявив, що ця дата ще потребує глибокого дослідження, необхідно знайти документи чи факти, на основі яких Мішель Лє Кієн зробив цей запис.

 

Завідувач кафедри Середніх віків і візантології Львівського національного університету ім.. Івана Франка професор Леонтій Войнович розповів, що зараз панує дуже багато історичних стереотипів: «Наприклад, в жодному історичному джерелі не сказано, що Данило Галицький заснував Львів, тому можна повірити, що насправді наше місто було засновано саме його сином Левом».

 

Нагадаємо, досі найдавніша згадка про Львів датувалася 1256 роком. Цей рік і вважався роком заснування Львова.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ