Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЗУНР – це безпрецедентний феноменальний акт в історії України – Іван Гель

Значення ЗУНР для Західної України є таким же важливим, як УНР для Наддніпрянської України. Як розповів у коментарі „Гал-info” правозахисник, колишній політв’язень Іван Гель, відзначення річниці ЗУНР на обласному рівні має традицію від 1959 року.
„ЗУНР – це безпрецедентний феноменальний акт в історії України, зокрема Західної України. Але я все ж таки кажу, що для усієї України. Бо створення та проголошення ЗУНР та УНР відбулося майже одночасно. І це було волевиявлення усього українського народу. Мене особливо тішить, що я став причетним до початку відновлення святкувань річниці ЗУНР”, – розповів Іван Гель.
Він зазначив, що вперше відправу на могилах Січових Стрільців здійснив у 1959 році старий греко-католицький священик. „У 1959 році я з молодими людьми, яких потім назвали шістдесятниками, перед першим листопада намагався прибрати могили Січових Стрільців на 38-му полі. Там все було зруйноване. Ми зібрали сто свічок, знайшли старенького священика і ввечері він відслужив Службу Божу над могилами. На ті вогні приходили люди, які прийшли на могили до своїх родичів”, – розповів Іван Гель.
У 1960-му році першого листопада на могили Січових Стрільців прийшло 500 людей. „Ми працювали ціле літо над впорядкуванням могил. Підрізали акації. Бо насіння падало на землю, дерева вростали у могили і розвалювали їх. Для нас було важливо зберегти ці могили. Я разом із Омеляном Ільчишиним відновили могили Мирона Тарнавського і Кості Левицького. В той час з Сибіру повернулася дружина Мирона Тарнавського з дочкою. Ми домовилися, що будемо працювати над відновленням могил нібито за її проханням. Також ми збирали та встановлювали хрести з тризубами. Але таких було небагато, бо спеціально тризуби вищерблювали”, – розповів Іван Гель.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ