Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Звернення єпископів УГКЦ від 1933 року викликало в Західній Європі інформаційний резонанс щодо Голодомору

Звернення Греко-католицького єпископату від 24 липня 1933 року «Україна в передсмертних судорохах» викликало в країнах Західної Європи інформаційний резонанс щодо теми Голодомору. Активна позиція духовенства спонукала авторитетного австрійського кардинала Теодора Інніцера зацікавитися ситуацією в СРСР та шукати шляхи допомоги постраждалим. Таку думку висловив 25 листопада історик Ярослав Папуга під час наукового семінару в Українському католицькому університеті у Львові, - повідомив відділ інформації і зовнішніх зв’язків УКУ.

Тема семінарубула: «Між двома берегами Збруча: Голодомор 1932-1933 років і «рятункова акція» західноукраїнського суспільства».

«Перший лист митрополита Шептицького в справі Голодомору, написаний рік перед тим в грудні 1932 року не отримав належної підтримки, – зауважив Ярослав Папуга. В той час світова громадськість і українці, що проживали поза межами СРСР, ще не усвідомлювали масштабів трагедії. Рівно ж, проблема не була достатньо висвітлена в пресі».

«В другому зверненні єпископат УГКЦ закликав «всіх християн, віруючих, а особливо робітників і селян прилучитися до голосу протесту та болю і розповсюдити його в якнайдальші країни світу, – відзначив історик. Це звернення було опубліковане в газетах багатьох країн. Воно було одним з основних факторів, який сприяв розгляду питання Голодомору на міжнародній арені».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ