Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Звільнені працівники фабрики „Світоч” вимагають припинення репресій

На кондитерській фабриці „Світоч” застосовують масові репресії проти робітників за їхню участь у профспілковій діяльності. Так стверджує голова Вільної профспілки ВОСТ „Воля” ЗАТ „Світоч” Леся Крамар. Про це вона повідомила сьогодні, 12 жовтня, на прес-конференції.
За її словами, два тижні тому на „Світочі” звільнили 24 працівниці, 20 з яких є членами профспілки „Воля”. Формальною причиною звільнення є те, що працівниці нібито відмовилися погодитися на нові умови праці, однак, за словами Лесі Крамар, ці умови абсолютно не відповідають трудовому законодавству, щоправда, це не є справжньою причиною масового звільнення людей з роботи.
„30 березня 2006 року нас поставили перед фактом, що на „Світочі” вводяться нові умови праці, спрямовані на те, щоб нібито покращити умови працівників, однак насправді ці умови не відповідають трудовому законодавству, адже насправді, якщо колись, скажімо, умовами нашої праці передбачалося, що кожен робітник, який працює за обладнанням, має 5-хвилинну перерву щогодини, щоб відпочити та помити руки, то тепер нам зробили 5-хвилинну перерву раз на 2 години, хоча це абсолютно неприйнятні умови для працівників, адже вони жодним чином не покращують умови праці, а тільки її погіршують. Ми не починали відразу радикальних протестів, а лише просили, щоб керівництво обговорило з нами ці проблеми, однак на співпрацю з робітниками ніхто не пішов і у травні ми звернулися в Шевченківську прокуратуру, і прокурор Шевченківського району видав протест на ці нові умови праці, як такі, що суперечать трудовому законодавству”, - наголосила Леся Крамар.
За словами голови профспілки ВОСТ „Воля” ЗАТ „Світоч”, керівництво підприємства проводить таку політику, щоб ослабити профспілку і щоб диктувати свої умови працівникам, якщо їх не буде кому захистити.
„Власники „Світоча” зробили дуже хитро – вони звільнили членів профспілки за найменші порушення, а мене натомість як голову профспілки та мою заступницю на роботі залишили. Вони знають, наскільки важливою для нас є робота і що ми не можемо її залишити, і в такий спосіб намагаються показати працівникам, що профспілка є недієвою, адже її керівництво працює на фабриці, а членів звільняють”, - говорить Леся Крамар.
Як повідомив віце-президент профспілки ВОСТ „Воля” ЗАТ „Світоч” Юрій Курило, профспілка звернулася до голови Львівської обласної ради та керівництва Львівської ОДА з прохання втрутитися в ситуацію і з’ясувати її. Від львівської влади «Воля» вимагає посприяти припиненню репресій на ЗАТ «Світоч», а також у поновленні на роботі всіх безпідставно звільнених робітників. За словами Курила, члени профспілки зустрілися із заступником голови ЛОДА Ярославом Пітком, і він запевнив, що ця ситуаціє є на контролі Петра Олійника, а голова облради Мирослав Сеник під час зустрічі з профспілчанами доручив депутатській комісії з питань законності ЛОР вивчити ситуацію, а прокурору Львівської області – з’ясувати законність звільнення. Крім цього, профспілка готує звернення у суд від кожної з працівниць з вимогою поновлення її на роботі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ