Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Звіт та перспективні плани ЛКП «Зелене місто»

Сьогодні, 7 лютого, ЛКП «Зелене місто» прозвітувало за 2017 рік та розповіло про перспективні плани на 2018 рік. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Станом на сьогодні, 7 лютого, після визначення можливої ділянки для розміщення комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів, ЛКП «Зелене місто» має можливість перейти до практичної реалізації тих планів та напрацювань, які з середини минулого року розроблялися спільно з консультантами французької компанії Egis.

Згідно з ухвалою № 2916, 25 січня 2018 року Львівською міською радою було затверджено технічну документацію із землеустрою по встановленню меж земельної ділянки на вулиці Пластовій, 13.

Також на сесії 25 січня було схвалено надання земельної ділянки площею 6,7007 га на вулиці Пластовій, 13 у постійне користування ЛКП «Зелене місто» для будівництва комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів.  

Обов’язки, які покладені на ЛКП у зв'язку з наданням земельної ділянки, а саме:

  • забезпечити проведення підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та отримання відповідного висновку.
  • забезпечити проведення консультацій з громадськістю з питання розміщення комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 разом з департаментом поводження з відходами та департаментом містобудування.

Для початку будівництва сміттєпереробного комплексу мають бути здійснені такі кроки:

  1. Реєстрація речових прав на земельну ділянку.
  2. Залучення на умовах тендеру проектної організації для розробки проектно-кошторисної документації стадій «Техніко-економічне обґрунтування» та «Проект», включно із Звітом з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Розроблення звіту з ОВД неможливе без розуміння технологічних та функціональних особливостей такого комплексу, а наявність відповідної проектної документації, що розробляється відповідно до особливостей земельної ділянки, дозволить сформувати «планову діяльність», яка буде представлена громадськості для обговорення, щоб остання могла надати пропозиції або зауваження.
  3. Після отримання висновку з ОВД, що неможливо без врахування результатів громадського обговорення, проектна документація вже згаданих стадій «ТЕО» та «Проект» зможе пройти державну експертизу і лише тоді буде вважатися законною. Таким чином підприємство матиме підстави для проведення тендерних процедур для обрання підрядника будівництва комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів.
  4. Окрім цього, самою ухвалою Львівської міської ради № 2916 передбачена необхідність проведення консультації з громадськістю з питання розміщення комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 у відповідності до ст. 48 Статуту територіальної громади м. Львова.

Процедуру оцінки впливу на довкілля можна умовно поділити на декілька етапів, а саме:

  • 1 етап — подання та оприлюднення повідомлення про планову діяльність і відповідно внесення інформації до Єдиного реєстру. Після цього громадськість може надавати свої зауваження та пропозиції до планованої діяльності впродовж 20 робочих днів з дня оприлюднення повідомлення.
  • 2 етап — підготовка звіту з ОВД (термін роботи залежить від суб’єкта господарювання), подання готового звіту на розгляд до відповідного уповноваженого органу та оголошення про початок громадського обговорення звіту з ОВД.
  • 3 етап — проведення громадського обговорення планованої діяльності після подання звіту з ОВД, яке відбувається у формі громадських слухань та у формі надання письмових зауважень і пропозицій. Тривалість обговорення від 25 до 30 робочих днів. Підготовка, видача та оприлюднення уповноваженим органом висновку з ОВД.
  • 4 етап — післяпроектний моніторинг (якщо це передбачено висновком з ОВД).

Процедура ОВД орієнтовно може займати від 80 робочих днів (4 місяці), без урахувань часу на підготовку Звіту з ОВД.

Паралельно фахівці ЛКП «Зелене місто» спільно з французькими консультантами розробляють технічне завдання на розроблення проектно-кошторисної документації стадій «ТЕО» та «Проект» з обов'язковим дотриманням не тільки державних будівельних норм, а й найкращих європейських практик, які застосовуються на таких об'єктах. Технічним завданням буде передбачено:

  • система очистки біогазів з ділянки  компостування (для унеможливлення шкідливих викидів та неприємних запахів)
  • систему збору та рециркуляції рідких стоків (для унеможливлення їх потрапляння у навколишнє середовище)
  • Система моніторингу/аналізу повітря в зоні приймання (відходів) та в точках викидів повітря з системи очистки (біофільтри)

Спільно з ЄБРР сформовано пре-кваліфікаційні вимоги до учасників майбутнього тендеру, зокрема передбачено:

  • обов'язковий досвід виконання щонайменше 2-х проектів, аналогічних за своєю природою та комплексністю, за останні 7 років
  • наявність необхідного інженерного персоналу з чітко визначеною кваліфікацією та досвідом від 5 до 7 років (залежно від професії)

«Сформовано принципову схему та описову частину технології майбутнього переробного комплексу та необхідний об'єм робіт за майбутнім контрактом. 1-й етап тендеру за правилами закупівель ЄБРР - Пре-Кваліфікація - планують оголосити до кінця лютого», - зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ